WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Méhészet kezdőknek Méhes projektek Méhes oldalak Méhes videók

 

Méhészet kezdőknekEz az oldal szerkesztés alatt van, ezért helyesírási, értelmi, sorrendi és esetleg szakmai hiba is lehet benne.

Egyelőre ezzel a gyors és nyers leírással tudok iránymutatást adni:

Néhány kérdést kell saját magadnak feltenned :
1. Van-e rá napi 10 perced vagy heti 1 órád ?
2. Bírod a méhszúrást ? Mert egyszer úgyis meg fog szúrni...
3. Biztosan tudod mit vállalsz ? És biztosan akarod is ? :)
4. Hobbi ? vagy Hobbi és kis mellékes ? vagy Sok pénz ?Ha mégis belefogsz akkor:

A legelső és legfontosabb :
Örösi Pál - Méhek között c. könyvét az elejétől a végéig elolvasni.
(a növényekről szóló rész elsőkörben kimaradhat )

Felszerelés:
- füstölő vagy bármi amivel füstöt tudsz csinálni
- kaptárvas vagy legalább egy csavarhúzó
- egy spakli
- legalább a fejet/arcot védő ruházat
- ajánlott még kesztyű

- méh itató
- néhány műlép és keretléc, drót, szeg, kalapács
- bármilyen atkairtó felszerelés
- ablakmosó spricnis flakon üresen, kimosva
- nagyító

- önkormányzati bejelentés
- méh eü-s felkeresése
- méh kaptár elhelyezéssel kapcsolatos jogszabályok értelmezése és betartása
- ha pénzt akarsz költeni akkor OMME tagság

Kezdőként legalább kettő, és max. 5 méhcsalád ajánlott.
Milyen kaptárban ?

Sokféle kaptár típus létezik és a méhészet kb. 300 éves írott múltjában minden létező formát már kitaláltak. Volt ebben gyékényből fonott kas, fából szögletes, hatszög alakú, felül nyitós oldalt nyitós hátul kezelős, s mielőtt felsorolnám itt az összes régiséget, abba is hagyom. A mai időkre a NB kaptár maradt és a fiókos rakodó kaptár. A fiókok alatt nem azt értem, hogy kihúzható fiók hanem mint egyes egységei a kaptárnak.
Melyik jó vagy jobb ?

Mint mindennek ezen a világon meg van az előnye és a hátránya, ugyanígy a kaptár választásnál is ezeket kell megfontolni. Én inkább úgy gondolom, az a meghatározó, hogy mennyi pénzed vagy mennyi időd van rá ? Akár saját magad is készíthetsz kaptárt. Vásárolt vagy használt faanyagból vagy polisztirolból. Méhcsaládokat szinte elképzelhetetlen helyeken is fogtak már be így különösebben nem fognak válogatni abban, hogy miben laknak. Sokan a mai napig NB kaptárban méhészkednek, én is azokkal kezdtem aztán 1 év múlva az összestől megváltam. Én nem találtam meg benne a számításomat, számtalan apró kis idegesítő hülyesége miatt csak rakodó kaptáraim vannak. Meg korszerűen a legelterjedtebb a rakodó kaptár. Én ezt igazából inkább modul rendszerűnek nevezném mint rakodónak, mert egyes méhészek szerint azért mert egy méhkaptár részekre szedhető attól az még nem rakodó. Ennek eszmei vitájába nem kívánok belefolyni. Mindkettőnek igaza van, de egyiknek sincs teljesen igaza. Szóval én a továbbiakban is rakodónak fogom nevezni. Ezekből a tamási rendszerű az ami véleményem szerint a világ legjobb találmánya és Magyarországon fejlesztettek ki. Ugyan egy kicsit több munka van az elkészítésével mint a sima 4 deszka összeszegelve, de cserébe rengeteg előnyt kapunk. Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy mindegy melyiket választod, csak a méhesedben egyformák legyenek, így sokkal könnyebb átlátni rendszerezni mint az össze-vissza méretű kaptárakat Nekem speciel a halálom az amikor látok egy méhészetet és ahány kaptár van az szinte mind külön fajta, és ezt még tetézik azzal, hogy annyi színű is. Mintha mindenféle maradék festékből lett volna az embernek fél liter aztán ahogy sikerült. Igen, lehet mondani, hogy ez jó a méheknek mert nem tévednek el, ami részben igaz is, de a méhek cm pontossággal hazatalálnak. Ha pl. egy kaptárt 10cm-el odébb teszel már furcsán fognak repkedni a kaptár előtt, és újra tájolnak. kb. lefényképezik a környezetet és azt a képet keresik amikor visszatérnek. Nálam az összes kaptár egyforma színű és még csak színnek sem nevezném, mert lefestve sincs hanem csak kifőzve. Milyen keretméreten ?

Ezt szinte hitvallás kérdésnek tekintem. Ha megkérdezel 10 méhészt, biztosan hallani fogsz NB, Hunor, fél NB vagy akár még egyéb más keretfajtát is. Én az NB és a fél NB (általam FB-nek nevezett) keretméretet használom. Ezt találtam praktikusnak. A méh család az NB kereten van, míg a méztér FB kereten. Két FB fiók pont akkora mint egy NB fiók, így kb úgy rakom ahogy tetszik.
Milyen keretméreten ?
Ha tetszik és úgy gondolod, hogy nagyban csinálod :
akkor VAGY sok pénz, VAGY sok idő

Ezenkívül türelem és tanulási hajlandóság :)

Majd folytatom és bővítem....

 

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP