ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
A világ dolgai
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Szőlő


2021.10.06. - Ez az év is eltelt

Na nem hiábavalóan, mert azért ettem rengeteg szőlőt volt termés, igaz az összes tőkének még csak a fele termett azok is vegyesen, mert volt amin 10-15 fürt volt, de volt amin csak kettő. És milyenek ? Hát ez a saszla fajta, hát soha nem rajongtam érte, mindig csak satnyának hívtam...., nem rossz de apró szemű, vizes, nem egy nagy szám. Mostani ismeretemmel nem venném a tőkéjét. Többszörösen jobb szőlő fajták vannak nála, s fogalmazhatok úgyis, hogy csak elveszi a helyet a finom szőlők elől. Bár azért egy közép korai szőlő jól jön amikor a későbbiek még olyan savanyúak mint a citrom.

 


2020.10.06. - Rengeteget dolgoztam a szőlővel

Az ember hajlamos azt hinni, hogy : " csak elültetem azt kész", hát marhára nem így van. Már az elültetés sem egy egyszerű feladat. Hiszen ez egy csemegeszőlő lesz amitől az ember azt várja, hogy finom, édes, zamatos gyümölcsöt fog hozni. Egy borszőlőnél kb. mindegy, hogy egy tőke milyen ízű, mert úgyis az egész ültetvény összes szőlője egy helyen lesz ledarálva azt jól van. De itt ahol minden tőke más és más zamattal, cukorral, színnel rendelkezik, ott meg kell adni neki azt, hogy a legjobbat tudja kihozni a földből a szőlő tőke. Így nem elég az, hogy fúrok egy 30 cm mély 5 cm átmérőjű lyukat azt beledugom a 2 cm-re levágott gyökeres vesszőt aztán majd lesz belőle valami. Itt én egy 30x30x30cm gödröt ástam (és még ez is kicsi...), majd bele komposzt majd egy kis föld majd erre a gyökeres oltvány, majd rengeteg víz, s közben a föld vissza. Ez még mindig nem elég, kell még valami támrendszer is hozzá, hogy a vesszők ne a földön kússzanak szanaszét hanem fel lehessen valamihez kötözni őket. Ehhez kellenek oszlopok, drót, kimérni, kiásni, megbetonozni, drótokat befűzni, kitámasztani, még több sor drótot feltenni. Aztán közben permetezni, metszegetni, kacsolgatni, stb.
Mivel a támrendszer kiépítése elég későn sikerült, addigra a szőlő szépen előszedte valamelyik oltványról a peronoszpórát, vagyis kettőről, mert 2 tőke centrumából terjedt szét szinte az összes szőlőre a betegség. Akkor még permetezőgépem sem volt, s csak egy ilyen kis pumpás kerek ballonnal próbáltam permetezni, de mondanom sem kell, hogy ez nagyon felejtős. Egy-két tőkére vagy rózsára meg ilyesmire alkalmas de arra nem, hogy ezzel 170 méter szőlő kordont két oldalról végig permetezzek. Most így októberre még mindig vannak virágzó peronoszpórás levelek, ezeket egyszerűen levágom, összegyűjtöm, aztán elégetem a kályhában.

A teljes támrendszer még nincs is kész, mert csak egy sor drót lett behúzva rá, hogy éppen fel tudjam kötni a földön lévő vesszőket. Jövőre még a többi 5 sort is ki kell húznom. Nem is hinné az ember, hogy 60 kg feszítő huzal kell ehhez a néhány szőlő tőkéhez.

Néhány tőke nagyon erősen nőtt ebben az évben. Pl. a Néró az 2-3 méteres vesszőket hozott, s mind ebből, 6-ot is és már a vesszők szép fás színűek, sőt már hajtást is gyökereztettem róla, és már az is el van ültetve igaz még csak 40 cm magasra nőttek. Ez a fajta vagy ez a tőke nálam nagyon erősen növekedett, talán ez volt a versenyben az első helyen, míg aztán volt olyan tőke is ami , kb. 20 cm-t nőtt ebben az évben összesen. Nem tudom, hogy a fajta ilyen rossz, az alany ilyen rossz, a talaj rossz neki majd jövőre kiderül. Ha nem halad semmire átoltom vagy kivágom a francba.

 


2020.07.03. - Bordói lé+kén újratöltve

Hirtelen felindulásomban neki álltam vegyészkedni és kísérletezni.
Beszereztem minden anyagot ami csak kellhet a bordói lé+kén katyvaszhoz. Aztán neki láttam vegyészkedni/összeöntözgetni/kavargatni, stb.
Az első megállapításom az volt, hogy a mészport a lehető legsürgősebben el kell felejteni. 100-200 évvel ezelőtt jó volt, mert nem volt más, de a mai korszerű világban ez kicsit ósdi.
A mésszel való savtalanítás sok csapadékot hoz, ugyanúgy mint a bor savtartalom csökkentésénél. A bornál ez kifejezetten jó, hogy leülepszik az aljára, de a permetszernél ez problémás, mert állandó keverést igényel permetezés közben is. Egyébként is a meszet csak azért kell a léhez adagolni, hogy a réz savasságát eltüntesse, de ha már van benne mész akkor éppen kapóra jön a tapadás elősegítésénél.
Így a meszet lecseréltem egy másik összetevőre és nagyságrendekkel apróbb csapadékot kaptam, ami már simán kipermetezhető és nem dugítja el a szórófejet.
Az elegy/oldat kémhatását (sav-lúg értékét) lakmuszpapíros indikátorral állítottam be. Ez meglehetősen olcsó és biztonságos módszer.
A kénnel is kellett némi trükköt alkalmazni, mert az elemi kén az rá se bagózik a vízre, így másfajta kénösszetevőt kellett keresnem.

Miután sikerült állagilag és pH értékileg megfelelő löttyöt készítenem, ki is próbáltam. Lepermeteztem vele diófa leveleket, vadszőlőt, bokrokat, gazokat, és mindent ami csak az utamba került :)), sőt még levéltetves növényeket is, hogy lássam mennyire tolerálják a növények/tetvek a katyvaszomat. :)
Természetesen az időjárás közbe szólt, pontosan úgy mint amikor lemosod az autódat és másnap esik az eső, míg azelőtt két hétig semmi eső nem volt. Itt is lepermeteztem és kb. 3 óra múlva jött egy zápor. Szinte még meg sem száradt a kijuttatott permetszer, így a nagy részét lemosta. Ahol megmaradt ott csak úgy világít a sárga kén a leveleken :)
Másnap megnéztem, hogy mi lett a levéltetvekkel, hát azt úgy nem tudom, de a hangyák azok előszeretettel gondozták a tetű farmjukat a levélen, a jelen lévő száraz kénes bevonat nem zavarta őket.

Aztán neki álltam számolni..
Sajnos pontosat nem tudtam kiszámolni, mert a gyári készítménynek az ajánlott mennyiséghez nem tudom milyen koncentráció tartozik. Ezért a minimális 1%-ost számoltam és az ajánlott 65-80 ml /10 liter vízhez, aminél 1 liter koncentrált oldat, kb. 130 liter permetlé mennyiséget produkál. Ezekből számítva a gyári 4325 Ft/1 liter, míg a saját keverés az 3276 Ft/ 1 liter.

Összegezve az alábbiakat állapítottam meg:
Ugyan olcsóbb mint a gyári réz-kén szerek, sőt még csak azt sem mondom, hogy elhanyagolható a különbség, de a vele járó munkát is forintosítva, kb. ugyanott van az ember mintha megveszi a gyári készítményeket. Ugyan lehet még csökkenteni a saját készítésű anyag árát, mivel a réz-szulfát a legdrágább az összes összetevő közül, így ennek otthoni előállításával jelentősen csökkenthető a költség feltéve, hogy mindenkinél előfordul otthon valamilyen vörösréz hulladék pl. drót gubanc, lemez, stb., de ha ennek a munkáját is hozzáveszem, akkor ugyanott vagyunk ahol a part szakad.
Ettől függetlenül, ha már megvettem a hozzávaló anyagokat, azokat kidobni nem fogom hanem elhasználom, de a következő beszerzésnél, már lehet meggondolom, hogy gyári vagy saját keverés. Ha nagy területen kell permetezni akkor 20 literes gyári kiszerelés is van aminél már szinte elhanyagolható a különbség.
Szóval marad a régi mondás: " Az embernek vagy pénze van, vagy ideje "

 


2020.07.01. - Bordói lé+kén

Lementettem, mert szerintem nem sokáig lesz ott azon a weboldalon.


 


2020.06.20. - Borisz szőlők

A szőlők amiket vettem így néznek ki (így vágnak ki :))) Az utolsó előtti kb. 1 hónapja hajtott ki, de nem nagyon van a helyzet magaslatán, míg az utolsó azóta sem.

   
   

 


2020.06.04. - Még vannak korrekt emberek

Annak a szállítónak írtam, meg lefotóztam a tőkéket amelyiknek néhány szőlőtőkéje nem akart kihajtani. Jött a válasz természetesen kicseréli őket. Valami ilyet várok el a világtól. Vagy velem van a baj ? Túl sokat várok a világtól ?

 


2020.05.31. - Helyzetkép

Na az egyik szállító tőkéinek nagy része azért a végére mégis csak összeszedte magát, igaz amiket utoljára néztem még csak 1 cm-es hajtás van rajta. Na ebből biztosan nem fogok még kóstolót sem enni ebben az évben.
Szóval úgy 20% maradt ami a mai napig nem hozott hajtást.
Hát, ez az év méhészeti, mezőgazdasági és így belegondolva minden szempontból csapnivaló. Erre a vírusra hivatkozva, még azokat is egészen jól tönkre tudták tenni akik azt hitték, hogy rajtuk nem tud fogást találni az időjárás. Hmmm, az nem is, csak mint az ismert mondás, hogy " Ember, embernek farkasa " szóval ha az időjárás nem is akkor majd a mesterségesen elterjesztett vírus és a jó nagyra felfújt vírus lufi az majd végzi a dolgát.

Azért ennek a Borisznak, van néhány jó mondata és ötlete. Pl. az egyik : " nem kell izgulni a szőlő ki fog hajtani, mert élni akar "

 


2020.03. - Orosz szőlő beszerzés

Vettem ettől a Borisz embertől néhány tövet meg venyigét, rendkívül borsos áron, a szállításról meg ne is beszéljünk valami 3650 Ft körüli összeget fizettem érte. Hát mit mondjak az ár érték arány az kb. nulla, 2 tő (egy Preobrazsenie, meg egy Landis) a mai napig nem hozott egy rügyet sem. Gyanítom nem is fog már. Egy másik Preobrazsenie, meg az alján rügyezik, A vesszők sem voltak jobbak. Kétféle KS-velesz érkezett nem tudom miért, én nem is kértem belőle 2 db-nál többet, de a fele gyökereztetése meg sem indult, de legalább a Dubovszki rozovij , abból több gyökeres lett. A kommunikáció kb. pocsék. Emailre nem válaszol, telefont nem veszi fel, vissza nem csörget, több napon keresztül, különböző időpontokban próbáltam hívni. Már nem tudom hányadik, de sokadik próbálkozásra sikerült velük beszélni, leadni egy megrendelést. Szerintem megunták a sok nem fogadott hívást és inkább beszélünk vele csak ne csöngessem már többet :).

 


2020.03.21 - Gyökerezett szőlő ültetése

Elültettem a még februárban gyökereztetésnek indított szőlő vesszőket komposztos földbe műanyag virág cserepekbe.

 


2020.03. - Szőlő beszerzés még, még, még

Aztán vettem magyar honban egy csomó szőlő fajtát termelőtől, vad alanyra oltva. Az egyik szállítónak , kb. 40% tőke ki sem akar hajtani míg a másik szállítótól az összes már 20cm-es hajtásokkal büszkélkedhet, pedig 1 nap eltéréssel érkezett mind a 2 csomag és ugyanolyan bánásmódban részesültek. Úgyhogy, most lett vagy 50 tőkém, remélem a tavaszi fagyok nem teszik tönkre a kis hajtásokat.

 


2020.02. - Kezdetek

Engem is megfertőzött ez a csemegeszőlő fajta gyűjtési/ültetési marhaság.

Igazából már tavaly is akartam szőlőt ültetni és kaptam is néhány venyigét, de az abszolút hozzá nem értés és a szárazság miatt a sok dugványból egy sem maradt meg.

Na aztán felfedeztem a juhtyúkon a szőlős videókat, hát mondanom sem kell, elszabadult a fantáziám....
Magbörzén beszereztem 3 fajta venyigét Saszla, Pannonia, meg még valamilyen, csak aztán mire hazaértem összekeveredtek így most nem tudom melyik milyen fajta.
Aztán kaptam még Othello venyigét is, igazából szeretem is az Othello szőlőt.

Neki is láttam nyomban az interneten fellelhető módon a gyökereztetésnek, majd meglátjuk mi sül vagyis gyökerezik belőle ki.
Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu