ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
A világ dolgai
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Méhészetem blogja Méhészet kezdőknek Méhes projektek Glicerox atkacsík Méhes weboldalak Méhes videók

Glicerox - Atkacsík

A behelyezést követően már néhány óra múlva potyog az atka.
Természetes anyag, nincsenek szermaradványok a mézben, viaszban, nincs túladagolás, egész évben használható.
Atka gyérítésre, atka feldúsulás ellen kiegészítő kezelésnek ajánlott.
Kontrollt mindig csinálni kell. Szerintem ez természetes.


Minden amit itt leírok azok tapasztalati úton vagy nem hivatalos mérési módszer alapján szövegbe öntött tapasztalatok és/vagy eredmények. Bárki tovább fejlesztheti, tovább gondolhatja, más módon alkalmazhatja a saját belátása szerint.

Gyakori kérdések és válaszok :


Mennyi ideig kell bennhagyni a csíkokat ?

Egész évben folyamatosan használható, de Minimum 3 hétig - egy fiasítás cikluson keresztül -, s ha lerágták akkor célszerű pótolni.


X db családom van, Y fajta kereten, mennyi ajánlott hozzá ?

Mindegy milyen kaptár. Minden fias léputcába kettőt a szélektől kb. 15-15 cm-re.
Ez így egy kipróbált és jó hatásfokkal működő technológia. (Újabb kísérletek szerint 1 db is elégséges lehet.)
DE, Minimum 1 db-ot fias léputcánként, ha ennyit sem teszel, akkor nem lesz hatékony és azt fogod mondani, hogy szart adtam...

A felülettől függ a hatékonyság mely szoros összefüggésben van a darabszámmal.
Van aki 2 db-ot tesz kaptáranként. Ez az Ő dolga, szerintem az kevés, de nem voltam ott nem láttam az eredményt így arról nem tudok biztosat mondani.

Lehet spúrkodni, s a csíkok számát lecsökkenteni egészen nullára is, csak ez egyenes arányban van a hatékonysággal.
A zsugoriak, lusták úgyis annyit tesznek amennyit ők gondolnak.
A fillérbaszók szerintem még azt az 1 db-ot is (amit gondolnak) félbe vágják, mert akkor több... :) Max. jövőre méhcsaládokat is fognak venni :)))))
Szóval egyébként meg mindenki annyit tesz amennyit a méhei érnek neki.


NB akárhányas kaptáram van. Mennyi kell bele ?

A fias léputca az mindenhol fias léputca akármilyen elvarázsolt keretméretről is legyen szó. Egyébként meg az : X db családom van, Y fajta kereten, mennyi ajánlott hozzá ? kérdésnél olvasható a válasz.


Hunor keretméretű akárhányas kaptáram van. Mennyi kell bele ?

A fias léputca az mindenhol fias léputca akármilyen elvarázsolt keretméretről is legyen szó. Egyébként meg az : X db családom van, Y fajta kereten, mennyi ajánlott hozzá ? kérdésnél olvasható a válasz.


fél NB akárhányas kaptáram van. Mennyi kell bele ?

A fias léputca az mindenhol fias léputca akármilyen elvarázsolt keretméretről is legyen szó. Egyébként meg az : X db családom van, Y fajta kereten, mennyi ajánlott hozzá ? kérdésnél olvasható a válasz.


NB és fél NB vegyes keretméretű kaptáram van. Mennyi kell bele ?

A fias léputca az mindenhol fias léputca akármilyen elvarázsolt keretméretről is legyen szó. Egyébként meg az : X db családom van, Y fajta kereten, mennyi ajánlott hozzá ? kérdésnél olvasható a válasz.


Hogyan kell betenni a kaptárba ?

Amit ajánlok a csíkon lévő lyukon keresztül egy erősebb fűszál vagy ágdarab, stb. átdugva a két keretléc közé lógatva.
Én kifejezetten szeretem az akácnak a levélnyél részét erre használni, mert szinte bárhol bármikor hozzáférhető, könnyen törhető, majd használat után mehet a földre ki.
De ha éppen nem találok semmilyen erre alkalmas pálcikát, akkor mindig van a méhész táskámban egy kis metszőolló amivel bármilyen növényből pillanatok alatt tudok 3-5 cm-es pálcikákat csinálni, s korlátlan mennyiségben.Vannak akik visszahajtva vagy félkeret esetén a keret tetején az NB csíkot félbehajtva teszik a keretekre. Ez is tökéletesen megfelelő, bár nekem nem tetszik, hogy amikor a méhek lerágják a csíkot az a keret tetején ott marad, majd alá bújnak a molyok, stb.


Mennyi ideig használható fel, ha marad a csíkokból ?

Becsomagolt műanyag tasakban még a következő méhészeti szezonban is felhasználható. 2 éves csíkok sem rosszak, csak már nem olyan hatékony, így vagy kidobod vagy többet teszel belőle. 3 év után azért már dobd ki. Az elmúlt évek távlatából, állíthatom, hogy a tavalyi (1 éves) csíkok ugyanolyan jók mint a frissek. Persze ennek feltétele, hogy jól lezárt tasakban tárolod.


A csíkokat elrágták a méhek. Mit csináljak ?

Ez egy teljesen természetes dolog, a méheknek ez a dolguk, a csíkoknak meg ez a funkciójuk.

1. ha kb. fűrészport csináltak belőle, akkor kisöpröd a kaptárból és teszel nekik újabbat. Ekkor tudod, hogy az egy erős méhcsalád. Általában azok szokták így kivégezni, és az ettől erősebb/tisztogatóbb család az ki is hordja a kaptárból és kiszórja a kaptár elé a földre. S a méhek talán ezt gondolják : Nesze, nekünk ilyet ne tegyél be :))))

2. ha elrágták a tetejétől 2-3 cm-re és lehullott az aljdeszkára, akkor a maradékot - ha elég nagy - újból felakasztod nekik. A kisebb darabokat bent szoktam hagyni a bejáróhoz közel amíg nem koszolják össze vagy vonják be propolisszal, ha ilyen akkor kisöpör és teszel újabbat. Ez egy gyengébb család, mérsékelt tisztogató hajlammal.


Vastag vagy vékony csíkot használjak ? Melyik miért jó vagy jobb ?

Tapasztalataim:
Vékony csíkot hamarabb elrágják, így gyakrabban kell pótolni, cserélni, de gyorsabb a hatás és hatékonyabb.

Vastag csíkot vontatottan rágják le, és egy idő után némelyik család bevonja propolisszal, így az szinte hatástalanná válik.


Melyik jobb ? Szublimálás, Glicerox Atkacsík, csurgatás vagy spriccelés ?

Mindennek van előnye és hátránya.
A szublimálás gyorsan, de rövid ideig hat, nem kell kaptárt bontani, határozottan veszélyes a szer kijuttatása és megfelelő védőfelszerelés nélkül halálos is lehet. kb. 5 naponként ismételni kell, atka mennyiségtől függően.
A teljes kaptár belsejében szétterül a szublimátum, majd kicsapódik mindenre ami a kaptárban van. Méhekre, kaptárfalra, keretekre, lépekre (mézesre is). Viszonylag drága (50-70e Ft) egy szublimáló készülék.

Az atkacsík lassabban dolgozik, tovább van hatással, behelyezéséhez kaptárt kell bontani, 2-3 hétig is aktívan jelen van. Teljesen veszélytelen HA nem eszed meg, kesztyűbe dolgozol vele, valamint nem törölgeted vele a szemedet. Nem kell hozzá semmilyen gép, felszerelés a behelyezéséhez.
A méhek tisztogató hajlama hatással van a csíkok hatékonyságára. Ha bevonják propolisszal abban a családban nem lesz hatékony. Kiegészítő kezelésre vagy hordás időben tökéletesen alkalmas. Igen hordás időben, ha nincs az anya zárkázva. Zárkázás esetén teljesen felesleges az atkacsíkok jelenléte. Nem károsítja a fedetlen fiasítást.

A csurgatást - én személy szerint - a lehető legrosszabb megoldásnak tartom. Egyes méhek többszörös dózist kapnak míg mások egyet sem. Korlátozott a kezelések száma. (pontosan a nagyon nagy dózisban történő nyakon öntés miatt. Nem lennék annak a méhnek a helyében akit telibe talál csurgatásnál az anyag.
A spriccelés egy kicsit jobb technológia, bár ehhez meg ki kell szedni majd minden keretet és azért ez sem használható korlátlan számban.


Mit jelent az ennyi grammos meg annyi grammos papír ?

A papírokat általában ívben gyártják. Egy ív 1000x700mm vagy 1000x715mm. A feltüntetett gramm súly az 1 ívre vonatkozik. Hogy mégis valami elképzelésünk legyen a gramm súlyokról, a sima A4-es fénymásolópapír vagy nyomtatópapír az 80-85 gramm súlyú 1 ívre vetítve, így a 240 grammos karton az kb. 3 fénymásoló papír vastagságnak megfelelő, míg az 1200 grammos az kb. 15 fénymásoló papír vastagságú.


Extrém melegben használható-e az atkacsík ?

Nálam eddig nem okozott problémát, de egy kiterjedt tesztelést az extrém meleg eddigi nélkülözése miatt nem lehetett elvégezni, ezért a fokozott óvatosság elvét követve nem ajánlott, (de legalább a tűző napon lévő kaptárakba ne tegyünk)
De a szublimálás extrém melegben tényleg nem ajánlott, akkor inkább már atkacsík, ha a sok atka miatt muszáj valamilyen atka gyérítést/irtást végezni.


Más készítménnyel kezeltem a méheket, használhatom-e az atkacsíkokat és mikor ?

Nem ismerem a "más készítményt" így nem tudok arról és annak a keresztbehatásairól nyilatkozni.


Milyen védőfelszerelést és óvintézkedést kell a csíkok behelyezésénél használni ?

Biztos ami biztos, használj hozzá gumikesztyűt, de legalább a méhész kesztyű legyen rajtad.
Ne rágcsáld, ne nyeld le. Szembe kerülve azonnal bő vízzel kell kiöblíteni/kimosni.
(A bátrak - saját felelősségre - puszta kézzel is dolgozhatnak vele, de a végén szigorúan alapos szappanos kézmosás szükséges. 20-30 perces kézzel/bőrrel való érintkezés esetén rosszul lét, hányinger léphet fel. Ez egy enyhe mérgezési tünet, szükség esetén forduljunk orvoshoz.)
Fémeket megmarja. Tehát a kaptárvas, füstölő, kaptártető, rostaszövet, stb. fémanyagokhoz, ha csak hozzá dörzsölöd és nem mosod le, később a nyomát már nem fogod tudni eltávolítani. Tiszta és/vagy mosószeres vízzel azonnal le kell mosni. Csak természetes anyagokat tartalmaz.


Hordás időben is használható ?

Igen. Természetesen ÉSSZEL használva ! Mézes keretek közé nem tesszük ! Csak fiasításos keretek mellé/közé teszünk mivel az atkák amúgy is ott mozognak és túlnyomórészt a dajka méhek utaztatják őket. Így az árumézbe semmi sem kerül, mert a dajka méhek nem az árumézből etetik a fiast, így kb. a közelébe sem mennek.


Mennyire hatékony ?

Túlzott atkafertőzés esetén (több ezer atka szám mellett) az atkák potyognak, de a család túléléséhez ebben az állapotban már nem csodaszer. Ilyenkor célszerű nagy dózisú atkairtást végezni előtte. Az atkacsíkok nem helyettesítik a záró atkakezelést. Atkaszám szinten tartásra, gyérítésre viszont tökéletesen alkalmas. Kontakt alapon működő, atkaölő hatást fejt ki. A méhek általi hozzáéréssel/szétrágásával fejti ki hatását. Azon méhcsaládok melyeknek gyenge a tisztogató hajlamuk és/vagy inkább másik léputcába költöznek, vagy kikerülik, vagy bevonják propolisszal, ott nem megfelelő hatékonysággal fog működni.


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu