ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
A világ dolgai
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Gomba, gombászkodás


2021.11.17. - Aztakáva...

Nézelődök gomba szubsztrátum témában. Nagyon sokféle alapanyag és receptből lehet válogatni. De azért egy kicsit a téma mélyére nézve kitisztul a dolog és kétféle fő alapanyagból megy a gombázás.
Ezek a fűrészpor és szalma. Aztán ezekhez kiegészítőként egy csomó mindent lehet még hozzátenni. A fűrészporos témát körbe járva, kerül még hozzá búzakorpa is ásványi anyagok és egyéb nyomelemek miatt, de legfőképpen nitrogén miatt. Hát mondom akkor keressünk búzakorpát.
Na itten jön a cikk címe, szóval arra jutottam, hogy a búzakorpa többe kerül mint maga a búza. Pedig egy kicsit végigmenve a malomipari folyamaton nézzük, meg hogy mi is az a korpa ?
A korpa a búza héja, amit le kell csiszolni róla, hogy a tiszta búzaszemet megkapjuk. Az én értelmezésemben, kb. szemét. Mintha az almahéját drágábban akarnánk eladni mint az almát. Továbbá a malomipar a búza szemből még a búza csírát is kiszedi, ami a lelke a búzának, és azt sem kapom meg amikor lisztet veszek. A lisztnek is jóval drágább az ára mint a búza, gondolom ez lenne a malom, a szállító, meg a kereskedő haszna. De hol van a búza csíra ? Az is kb. 500 Ft-os kilós áron, de a bio-nak kikiáltott búzacsíra az már 5000 Ft kilós áron megy. Szóval abból a jelenlegi 100 Ft/kg árú étkezési búzából a lisztet eladják 160 Ft körül majd a búzacsírát még drágábban és a korpát, meg kb. ugyanennyiért, de nem ritka a 120 Ft/kg-os ár sem. És akkor még azt sem említettem meg, hogy korpát nem lehet csak úgy vásárolni mindenhol... Vagyis lehet szinte bármelyik boltban 25 dkg-os csomagban többszörös áron mint amennyi a búza, de ha 25 kg-os zsákban szeretnék venni pl. takarmány korpát akkor mélyen a kilométerekbe kell vetni magam, mert a legközelebbi is 120 km-re van tőlem, ez oda s vissza mindjárt 240 km, és a mostani 480 Ft-os benzinár mellett azt hiszem nem éri meg. Míg takarmány búzát 30 km-es körzeten belül tudok venni 80 Ft/kg-os áron. És lehet a búza több tápanyagot ad a szubsztrátumnak mint csak a korpa. Ugyan a korpa konkrétan az ásványi anyagok és nyomelemek miatt kell, de ha benne van a magja több termés várható. És igazából, ha jól körül nézünk akkor fűrészpor sincs ingyen, sőt egyeseknél többe kerül mint a búza. Nem is értem ezt, a kb. szemetet drágábban adják mint az éltető magot a búzát. Akkor most a búza olcsó vagy a szemét drága ?
Konklúzió : Akkor búza lesz benne, meg frissen vágott fűkaszálék, azt legalább több lesz a termés :).

 


2021.11.04. - Na ebbe is belekóstolok...

Teljesen véletlenül csöppentem bele. A neten keresgéltem egy problémára megoldást és akkor botlottam bele a gombák és a gombászat világába. Ekkor még úgy szinte semmit sem tudtam a dologról. Ez majdnem ugyanolyan mint ahogy a méhekkel kezdtem el foglalkozni, csak ott egy kicsit tudatos volt a gondolat.

Szóval Ganoderma, akartam venni és hát egy kicsit drágának találtam azt a 20 grammot 3000-ért. Aztán elkezdtem kutakodni és így szépen lassan kirajzolódott, hogy azért az a 20 gramm 3000 Ft-ért nem drága, csak elsőre látszik annak, mert a megtermelése sok szakértelmet, és sok-sok időt kíván, aztán a leszárításához technika kell. Na nem az, hogy kiteszem az erkélyre azt majd ott kiszárad és jól van, hanem a liofilezés, ami egy nem is olyan régi technológia, és mint a hozzá való eszköz, a drága és a megfizethetetlen között található :)

Hát így több tasak hideg élelemmel bebújtam az internetbe. Számos weboldalt végig olvastam, megtaláltam a fórumokat is. (rögtön megállapítottam, hogy ebben a témában is ugyanúgy ott vannak a faszfejek mint minden más témában, így a fórum továbbra is read-only marad, nem vegyülünk idiótákkal).
Aztán juhtyúkon több száz vagy több ezer videó fellelhető a témában. Persze nem magyar, mert ebben a kisvárosnyi országban nem szívesen adják az információt, így csak a külföldi videókra lehet támaszkodni. Ugyan elérhető még a "Szili István - Gombatermesztés" című könyve letölthető formában, de az 1994-es megjelenéshez képest már egy kicsit devalválódott a benne lévő információ.

Így végignéztem kb. 50 órányi videót, és most már valami kicsi elképzelésem van a dologról.
Ezért is írtam, hogy a 3000 Ft/20 gramm gombapor nem is olyan drága.
Miután már szinte a kezemben érzem a mozdulatokat/tennivalókat így rendeltem is az egyik termelőtől 1 Ganoderma termőblokkot. Persze még semmi sincsen kész, még csak termesztő helyem sincs, meg semmi eszközöm (ez utóbbiból már bevásároltam egy nagykereskedésben) Szóval, majd kialakul. Egyelőre az a terv, hogy ráhúzok egy PE zsákot a termőblokkra aztán ott próbálok biztosítani megfelelő élet körülményeket a gombának. Majd utóbb kiderül milyen sikerrel. Vizem van, meg talán meleget is tudok neki adni. Így első nekifutásra ennyi az én gomba sztorim...

 

Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.Hirdetési partnerek:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide


LinkTár.hu