WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Szőlő
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Szőlő


2020.07.03. - Bordói lé+kén újratöltve

Hirtelen felindulásomban neki álltam vegyészkedni és kísérletezni.
Beszereztem minden anyagot ami csak kellhet a bordói lé+kén katyvaszhoz. Aztán neki láttam vegyészkedni/összeöntözgetni/kavargatni, stb.
Az első megállapításom az volt, hogy a mészport a lehető legsürgősebben el kell felejteni. 100-200 évvel ezelőtt jó volt, mert nem volt más, de a mai korszerű világban ez kicsit ósdi.
A mésszel való savtalanítás sok csapadékot hoz, ugyanúgy mint a bor savtartalom csökkentésénél. A bornál ez kifejezetten jó, hogy leülepszik az aljára, de a permetszernél ez problémás, mert állandó keverést igényel permetezés közben is. Egyébként is a meszet csak azért kell a léhez adagolni, hogy a réz savasságát eltüntesse, de ha már van benne mész akkor éppen kapóra jön a tapadás elősegítésénél.
Így a meszet lecseréltem egy másik összetevőre és nagyságrendekkel apróbb csapadékot kaptam, ami már simán kipermetezhető és nem dugítja el a szórófejet.
Az elegy/oldat kémhatását (sav-lúg értékét) lakmuszpapíros indikátorral állítottam be. Ez meglehetősen olcsó és biztonságos módszer.
A kénnel is kellett némi trükköt alkalmazni, mert az elemi kén az rá se bagózik a vízre, így másfajta kénösszetevőt kellett keresnem.

Miután sikerült állagilag és pH értékileg megfelelő löttyöt készítenem, ki is próbáltam. Lepermeteztem vele diófa leveleket, vadszőlőt, bokrokat, gazokat, és mindent ami csak az utamba került :)), sőt még levéltetves növényeket is, hogy lássam mennyire tolerálják a növények/tetvek a katyvaszomat. :)
Természetesen az időjárás közbe szólt, pontosan úgy mint amikor lemosod az autódat és másnap esik az eső, míg azelőtt két hétig semmi eső nem volt. Itt is lepermeteztem és kb. 3 óra múlva jött egy zápor. Szinte még meg sem száradt a kijuttatott permetszer, így a nagy részét lemosta. Ahol megmaradt ott csak úgy világít a sárga kén a leveleken :)
Másnap megnéztem, hogy mi lett a levéltetvekkel, hát azt úgy nem tudom, de a hangyák azok előszeretettel gondozták a tetű farmjukat a levélen, a jelen lévő száraz kénes bevonat nem zavarta őket.

Aztán neki álltam számolni..
Sajnos pontosat nem tudtam kiszámolni, mert a gyári készítménynek az ajánlott mennyiséghez nem tudom milyen koncentráció tartozik. Ezért a minimális 1%-ost számoltam és az ajánlott 65-80 ml /10 liter vízhez, aminél 1 liter koncentrált oldat, kb. 130 liter permetlé mennyiséget produkál. Ezekből számítva a gyári 4325 Ft/1 liter, míg a saját keverés az 3276 Ft/ 1 liter.

Összegezve az alábbiakat állapítottam meg:
Ugyan olcsóbb mint a gyári réz-kén szerek, sőt még csak azt sem mondom, hogy elhanyagolható a különbség, de a vele járó munkát is forintosítva, kb. ugyanott van az ember mintha megveszi a gyári készítményeket. Ugyan lehet még csökkenteni a saját készítésű anyag árát, mivel a réz-szulfát a legdrágább az összes összetevő közül, így ennek otthoni előállításával jelentősen csökkenthető a költség feltéve, hogy mindenkinél előfordul otthon valamilyen vörösréz hulladék pl. drót gubanc, lemez, stb., de ha ennek a munkáját is hozzáveszem, akkor ugyanott vagyunk ahol a part szakad.
Ettől függetlenül, ha már megvettem a hozzávaló anyagokat, azokat kidobni nem fogom hanem elhasználom, de a következő beszerzésnél, már lehet meggondolom, hogy gyári vagy saját keverés. Ha nagy területen kell permetezni akkor 20 literes gyári kiszerelés is van aminél már szinte elhanyagolható a különbség.
Szóval marad a régi mondás: " Az embernek vagy pénze van, vagy ideje "

 


2020.07.01. - Bordói lé+kén

Lementettem, mert szerintem nem sokáig lesz ott azon a weboldalon.


 


2020.06.20. - Borisz szőlők

A szőlők amiket vettem így néznek ki (így vágnak ki :))) Az utolsó előtti kb. 1 hónapja hajtott ki, de nem nagyon van a helyzet magaslatán, míg az utolsó azóta sem.

   
   

 


2020.06.04. - Még vannak korrekt emberek

Annak a szállítónak írtam, meg lefotóztam a tőkéket amelyiknek néhány szőlőtőkéje nem akart kihajtani. Jött a válasz természetesen kicseréli őket. Valami ilyet várok el a világtól. Vagy velem van a baj ? Túl sokat várok a világtól ?

 


2020.05.31. - Helyzetkép

Na az egyik szállító tőkéinek nagy része azért a végére mégis csak összeszedte magát, igaz amiket utoljára néztem még csak 1 cm-es hajtás van rajta. Na ebből biztosan nem fogok még kóstolót sem enni ebben az évben.
Szóval úgy 20% maradt ami a mai napig nem hozott hajtást.
Hát, ez az év méhészeti, mezőgazdasági és így belegondolva minden szempontból csapnivaló. Erre a vírusra hivatkozva, még azokat is egészen jól tönkre tudták tenni akik azt hitték, hogy rajtuk nem tud fogást találni az időjárás. Hmmm, az nem is, csak mint az ismert mondás, hogy " Ember, embernek farkasa " szóval ha az időjárás nem is akkor majd a mesterségesen elterjesztett vírus és a jó nagyra felfújt vírus lufi az majd végzi a dolgát.

Azért ennek a Borisznak, van néhány jó mondata és ötlete. Pl. az egyik : " nem kell izgulni a szőlő ki fog hajtani, mert élni akar "

 


2020.03. - Orosz szőlő beszerzés

Vettem ettől a Borisz embertől néhány tövet meg venyigét, rendkívül borsos áron, a szállításról meg ne is beszéljünk valami 3650 Ft körüli összeget fizettem érte. Hát mit mondjak az ár érték arány az kb. nulla, 2 tő (egy Preobrazsenie, meg egy Landis) a mai napig nem hozott egy rügyet sem. Gyanítom nem is fog már. Egy másik Preobrazsenie, meg az alján rügyezik, A vesszők sem voltak jobbak. Kétféle KS-velesz érkezett nem tudom miért, én nem is kértem belőle 2 db-nál többet, de a fele gyökereztetése meg sem indult, de legalább a Dubovszki rozovij , abból több gyökeres lett. A kommunikáció kb. pocsék. Emailre nem válaszol, telefont nem veszi fel, vissza nem csörget, több napon keresztül, különböző időpontokban próbáltam hívni. Már nem tudom hányadik, de sokadik próbálkozásra sikerült velük beszélni, leadni egy megrendelést. Szerintem megunták a sok nem fogadott hívást és inkább beszélünk vele csak ne csöngessem már többet :).

 


2020.03.21 - Gyökerezett szőlő ültetése

Elültettem a még februárban gyökereztetésnek indított szőlő vesszőket komposztos földbe műanyag virág cserepekbe.

 


2020.03. - Szőlő beszerzés még, még, még

Aztán vettem magyar honban egy csomó szőlő fajtát termelőktől, vad alanyra oltva. Az egyik szállítónak , kb. 40% tőke ki sem akar hajtani míg a másik szállítótól az összes már 20cm-es hajtásokkal büszkélkedhet, pedig 1 nap eltéréssel érkezett mind a 2 csomag és ugyanolyan bánásmódban részesültek. Úgyhogy, most lett vagy 50 tőkém, remélem a tavaszi fagyok nem teszik tönkre a kis hajtásokat.

 


2020.02. - Kezdetek

Engem is megfertőzött ez a csemegeszőlő fajta gyűjtési/ültetési marhaság.

Igazából már tavaly is akartam szőlőt ültetni és kaptam is néhány venyigét, de az abszolút hozzá nem értés és a szárazság miatt a sok dugványból egy sem maradt meg.

Na aztán felfedeztem a juhtyúkon a szőlős videókat, hát mondanom sem kell, elszabadult a fantáziám....
Magbörzén beszereztem 3 fajta venyigét Saszla, Pannonia, meg még valamilyen, csak aztán mire hazaértem összekeveredtek így most nem tudom melyik milyen fajta.
Aztán kaptam még Othello venyigét is, igazából szeretem is az Othello szőlőt.

Neki is láttam nyomban az interneten fellelhető módon a gyökereztetésnek, majd meglátjuk mi sül vagyis gyökerezik belőle ki.

Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP