WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Véleményem
Írások a világból
COVID-fasizmus
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Kezdő méhészek Méhes projektek Glicerox Méhes oldalak Méhes videók

 Az elektronika és a méhek

2022.04.01. - Érdemes ?


Sokan gondolhatják, hogy minek ez a nagy elektronikai fejlesztés/bonyolítás, hiszen a méhek magukban is elvannak. Igen így is lehet szemlélni a dolgokat és összességében igazuk is van.
Ezzel a megállapítással szemben NEM vitatkozni szeretnék, hanem inkább előnyöket felsorolni. Kétségtelenül mind a két fajta méhészkedésnek meg van a maga létjogosultsága és felhasználói tábora. Csak egy egyszerű példát hozok erre: Internet nélkül is lehet élni (sőt), de ha van internet akkor miért ne használnánk ?
- kevesebb mézet fogyasztanak a méhek. Már hallom a felcsattanást : "Persze, de közben meg több villanyt ugye ???" Igen, elektromos energiát használok a mézzel szemben, DE mennyibe kerül 1 KWh energia és mennyibe kerül 1 kg méz ? Plusz mennyit ér fél kg kevésbé elhasználódott méh február - március hónapban ? Ez utóbbi azt hiszem felbecsülhetetlen értékű. - kevésbé lesznek elhasználódott méheim, így a nemzedékváltás később fog bekövetkezni, amikor is már erősebb lett a család és kevésbé fogja visszavetni a fejlődésüket. - bármikor képet kaphatok a méhállomány egészének állapotáról, de akár családonként is meg tudom ezt tenni kényelmesen néhány kattintással. - az etetés szintén kényelmesen történik. Már hallom a felcsattanást : "Hát ezt egy szivattyú is tudja..." Igen, tudja. Csak meglehetősen korlátozottan erről írtam egy cikket méhészkedésem oldalon . - komoly nyilvántartást tudok vezetni szinte mindenről ami méhészetben érdekes lehet, s naprakész statisztikákat tudok készíteni, hogy mi? mennyi ? melyiket? mikor? miért ? "Ez is érv ??? Hát ezt papíron én is megteszem..." Igen teljesen jó a papír is, sőt ott nincs adatvesztés, csak amíg Te számolgatsz addig én leolvasom a képernyőről az összesítés eredményét... - méhszámláló - Már hallom a felcsattanást : "Hát az meg mi a fenének ???" Jogos, ennek nem kell mindig a kaptáron lennie, és akár még enélkül is élhetünk. Csak amikor elkezdenek fogyni a méheid és csak arra leszel figyelmes, hogy kiürültek a kaptáraid akkor milyen jó lett volna ha ezt aznap észreveszed amikor ez elkezdődött, mert lehet, hogy megtalálod azt a helyet ahol lemérgezték a méheidet és azonnal tudtál volna cselekedni vagy valami betegség üti fel a fejét, mint a pl. Nosema ceranae és tudtál volna beavatkozni... Tehát az összes gáncsoskodásra csak azt tudom válaszolni, hogy mindenki úgy méhészkedik ahogy ő szeretne, olyan eszközöket vásárol meg amilyet szeretne és annyit dolgozik a méheivel amennyit muszáj. Egyébként számtalan megoldás létezik már most jelen pillanatban is, csak egy kicsit körül kell nézni az interneten. Ezek nagy része ugyanazt tudja, mint pl. hőmérséklet és pára mérés a kaptárban. Ezek nélkül tulajdonképpen tényleg lehet méhészkedni, aztán van az előző + kaptármérleg. Ebből is rengeteg található. Még a kaptár mérleg nélkül is lehet méhészkedni, bár már a régi méhészek is használtak mechanikus mérleget. Ha annyira hülyeség lenne akkor miért tették ezt ? Aztán itt van a kaptár riasztó. Anélkül is lehet méhészkedni. Aztán itt van a kiépített, becsövezett etető rendszer, anélkül is lehet méhészkedni, csak sokkal többet kell dolgozni az etetéssel.
És ha csak az előbbieket vesszük és mindezeket egy komplett rendszer tudja, akkor is hülyeség ?
Én már használom egyes részeit és még a sima hőmérés funkciónak is nagy hasznát veszem, hogy az íróasztalom mellől tudom, hogy melyik család milyen állapotban van.

 


2022.02.10. - A tesztüzem


Nem is tudom honnan kezdjem. Annyi sok idő telt el és annyi minden történt, sok tapasztalattal lettem gazdagabb. Szóval a kitervelt kaptár fűtések szépen működnek, a beállított hőmérsékletek tarthatók. Ha szükséges -5C fokban is létrehozható bent +30C fok, bár erre eddig nem volt szükség. Majd március-áprilisban a néhány napos váratlanul jött fagyban lesz neki döntő jelentősége.
Jelenleg 10 kaptárba telepítettem ezt a rendszert, de az egész állományra ki fogom terjeszteni.

A következő etap az automata belső fűthető keretetető mechanikai kivitelezése lesz. Az elektronika elkészült, a rendszerhez kapcsolható és weboldalról menedzselhető mint ahogy az összes része a rendszernek.

 


2020.12.21. - A projekt kiforrta magát


A majdnem 1 évvel ezelőtthöz képest itt tartok Elkészültek a szinte végleges fűtőpanelek. Elkészült a "központi egység" . Használj sok idegen szót és egyből intelligensebbnek látszol :) szóval akkor nevezzük így "GateWay".
Sajnos nem elég gyorsan haladok vele, mert kint a kaptárakban a méhek kevesen vannak és fáznak és többet kell fűteniük magukra, ezért hamarabb el fognak használódni és így jelentősen csökken a túlélési esélyük, főleg ha március/áprilisban megint beüt egy -5 fok. Remélem addigra elkészülök elegendő mennyiségű eszközzel és mindegyik család kaphat belőle.
Szóval az utóbbi időben csináltam meg a mostani állapot kb. 80%-át.
A GateWay egység kaptárankénti GateWay és kb. korlátlanul bővíthető bármilyen perifériával. Legyen az fűtőpanel, etetőpanel, extra hőmérő panel, kijáró szűkítő, belső kamera, mikrofon, méhszámláló, beépített szublimáló, atkairtó, kaptármérleg, mozgásérzékelős riasztó, stb. és még ami csak az ember eszébe juthat. Sőt ezeknek nagy része már a készhez közeli állapotban van.


 


2020.07.10. - Ki gondolta volna ?!

Emlékszem még 2000 körül járt a naptár és én még kis számítógépeket és kisméretű monitorokat raktam el, hogy majd ezen fogok mp3-at hallgatni konyhában, aztán azóta akkorák lettek ezek a számítógépek, hogy már a zsebünkben is elférnek, mint okos telefon vagy éppen egy kicsit nagyobb mint pl. tablet.
Így haladok a korral és az eddig csak a fejben létező elgondolást a kaptáraknál ki is próbáltam. Egy tablettel fotózok, adatokat viszek be és képeket töltök fel, s ha meg lesz a teljes elektronika és kiépítés akkor az adatok nagy része automatikusan begyűjtésre kerül és akkor már csak azt kell beírnom amit egy/sok kaptárnál látok. Van anya ? fiasítás ? hogy vannak a méhek, erősek gyengék, honnan került a méhanya mikor, mennyi keretet kell csinálnom, stb., stb., stb.

 


2020.01.15. - Méhek elektronikai projektje ezen a szinte áll

Tulajdonképpen elkészült, a program benne van a chipekben, csak még rendesen össze kell építeni és telepíteni aztán tesztelni.
Közben a hozzá tartozó távfelügyeleti weboldal is készül, még nagyon rendezetlen de már kattintgatással lehet egyes dolgokat leolvasni és beállítani.


 


2019.12.28. - A méhek fűtése

Csak így a címsorban leírva a lényeget., hogy nem osztom teljes mértékben Dr. Örösi Pál véleményét a méhek fűtése értelmetlen megállapítással.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hibás gondolatokat adott a méhész társadalomnak. Teljes mértékben elfogadom és tiszteletben tartom a munkásságát. Sőt bizonyságként hozom fel, hogy az akkori technikával nem lehetett megfelelően és hatékonyan alkalmazni a méhek fűtését. Ha akkor az Ő korában éltem volna akkor valószínűleg ugyanerre a megállapításra jutottam volna én is, hogy a költséges, bonyolult kivitelezés, valamint a nehézkes kezelés miatt több volt vele a munka mint a haszna. Abban a korban a bakelit, a gumi volt a szigetelő és a termosztátok is kb. öklömnyi méretűek voltak és relékkel meg elektroncsövekkel működött még a televízió meg a számítógép is. Igazából nem is beszélhettünk adatátvitelről, ezt drótkupacok tömkelegével oldották meg. Így a ráfordított technikai kiadás bőven több problémát jelentett és pénzt emésztett fel mint amennyi hasznot termelhetett az, hogy tavaszra népes családok maradjanak. Csak úgy példaként említem, a mai technikával egy gyufásdobozban elfér minden eszköz ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen és még drótok sem kellenek hozzá, kb. egy elektroncső méretében elfér az egész cucc.
De legfőképpen akkor még az időjárás normális volt. És ha tél volt akkor tél volt, és ha vége lett a télnek - igaz áprilisban - de akkor jött a tavasz és nem úgy mint most, hogy karácsonykor a +14 fokban kint repkednek a méhek.... és 2019. év október végétől karácsonyig legalább 5 alkalommal figyelhettem meg ezt. Szerintem 2020 márciusában is lehetnek -15 fokos fagyok, amik visszavetik a méhcsaládok fejlődését, stb, stb, stb, stb....
Én ezt gondolom... Lehet vitatkozni, írjál és beszélgessünk.
Kaptárfűtés az 1950-es években :

   

 


2019.12.28. - A fő irányvonal elkészült

Lassan haladok vele, de biztosan. Ez a mostani tél a méhész szezon után felgyorsította az eseményeket, mert több időm jutott ennek a fejlesztésére, meg egész nyáron gyűltek a gondolatok, ötletek, hogy hogyan is lenne célszerű. Ahogy az építő iparban mondják : szerkezetkész, hát itt nem a fizikai szerkezetre érteném, hogy készen van hanem maga az elgondolás, a kivitelezés papíron van és úgy egy deszka modell is elkészült. Leprogramozva, működőképesen itt az asztalomon a számítógépemről tudok egy méhkaptárban elhelyezhető elektronikával megfigyelni, beavatkozni, etetni, atkát irtani, rablást megszüntetni, és még egyéb információkat kapni kaptárbontás nélkül.

Szerintem ez a jövő, csak sokan még mindig le vannak ragadva a " csavarhúzóval méhészkedünk " azt jól van úgy nem számít szinten. Ugyan a HI-TECH fejlesztés az nem is a természetben található méhek irányába tolódik el hanem a méh drónok felé ás akkor már méhek sem kellenek, hanem kis drónok repkednek akik beporozzák a virágokat esetleg még nektárt is gyűjtenek belőle. Hmmm, hát érdekes, nem hogy inkább, az élővilágot részesítenénk előnybe, inkább Istent játszva, majd mi emberek csinálunk saját távirányítós méheket.

Tudom eléggé abszurdan hangzik de, legalább annyira az mint a teljesen önvezető autó, de ugyanilyen abszurd lett volna 30 évvel ezelőtt ha valaki azt mondja, hogy a C64 számítógép tudásának több százszorosát fogjuk a zsebünkben hordani és több telefonkészülék is el fog férni a zsebünkben.
Sőt az önvezető autóval akár ölni is lehet ugyanúgy mint a repkedő kis méh drónokkal és senki sem fogja tudni megmondani, hogy mi is történt valójában... szép kilátások.

Az én projektem nem ennyire modern és teret enged a valódi méh alapú méhészetnek, csak a kor technikáját felhasználva, próbálom a méhészeti munkákat automatizálni, egyszerűsíteni és gyorsítani.
A célkitűzésem az lett, hogy egy 500 családos méhészetet egy ember el tudjon gondozni akár több különböző telephelyen.
Természetesen az időszakos emberi tevékenységet nem nélkülözhető vándorlás, pergetés, takarítás, stb. ahhoz kell a kisegítő személyzet, de mondjuk egy atkairtást, vagy egy etetést meg lehessen csinálni a fotelból, kattintgatva.
Talán a 2021. évben termék is lehet belőle.

 


2019.10.03. - Lassan foglalkozhatok megint az elektronikával

Ez az év egy nagy hajtás volt, 60 tamási rakodó kaptárt kifőzve, tetővel és szigeteléssel ellátva készre megcsinálni és feltölteni őket méhcsaládokkal. Rohadt sokat dolgoztam vele, de most, hogy jön a hideg, megint előtérbe kerül a fűtés, így ennek tökéletesítése és hálózatba kötése a következő feladat. Talán tavaszra készen is leszek vele :)

 


2019.06.03. - A fűtött család felerősödött és az egyik legerősebb család vált belőle

Csak így a címsorban leírva a lényeget én látom a létjogosultságát a méhek fűtésének. Később bővebben is kifejtem ezt.

 


2019.05.15. - Hol is tart most az elektronikai projekt ?

Azóta nem sokat haladtam vele, bár számomra a mérleg nem annyira fontos mint a kaptárfűtés így abból el is készült egy prototípus, mellyel sikeresen kihoztam a télből egy családot ahol összesen 2 maréknyi méh volt és mára már 3 kereten terjeszkednek és már építik az új műlépet és hordanak is.

 


2018.10.16. - Kaptár mérleg kezdeményA kezdetek...

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP