WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Méhészeti szublimáló
Tyúkok, kakasok
Csemege szőlő
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Véleményem
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Kezdő méhészek Méhes projektek Glicerox Méhes oldalak Méhes videók

 Az elektronika és a méhek

2020.12.21. - A projekt kiforrta magát

Ez még szerkesztés alatt.

A majdnem 1 évvel ezelőtthöz képest itt tartok Elkészültek a szinte végleges fűtőpanelek. Elkészült a "központi egység" . Használj sok idegen szót és egyből intelligensebbnek látszol :) szóval akkor nevezzük így "GateWay".
Sajnos nem elég gyorsan haladok vele, mert kint a kaptárakban a méhek kevesen vannak és fáznak és többet kell fűteniük magukra, ezért hamarabb el fognak használódni és így jelentősen csökken a túlélési esélyük, főleg ha márciusban megint beüt egy -5 fok. Remélem addigra elkészülök a megfeleő mennyiségű eszközzel és mindegyik család kaphat belőle.
Szóval az utóbbi időben csináltam meg a mostani állapot kb. 80%-át.
A GateWay egység kaptárankénti GateWay és kb. korlátlanul bővíthető bármilyen perifériával. Legyen az fűtőpanel, etetőpanel, extra hőmérő panel, kijáró szűkítő, belső kamera, mikrofon, méhszámláló, beépített szublimáló, atkairtó, kaptármérleg, mozgásérzékelős riasztó, stb. és még ami csak az ember eszébe juthat. Sőt ezeknek nagy része már a készhez közeli állapotban van. 


2020.07.10. - Ki gondolta volna ?!

Emlékszem még 2000 körül járt a naptár és én még kis számítógépeket és kisméretű monitorokat raktam el, hogy majd ezen fogok mp3-at hallgatni konyhában, aztán azóta akkorák lettek ezek a számítógépek, hogy már a zsebünkben is elférnek, mint okos telefon vagy éppen egy kicsit nagyobb mint pl. tablet.
Így haladok a korral és az eddig csak a fejben létező elgondolást a kaptáraknál ki is próbáltam. Egy tablettel fotózok, adatokat viszek be és képeket töltök fel, s ha meg lesz a teljes elektronika és kiépítés akkor az adatok nagy része automatikusan begyűjtésre kerül és akkor már csak azt kell beírnom amit egy/sok kaptárnál látok. Van anya ? fiasítás ? hogy vannak a méhek, erősek gyengék, honnan került a méhanya mikor, mennyi keretet kell csinálnom, stb., stb., stb.

 


2020.01.15. - Méhek elektronikai projektje ezen a szinte áll

Tulajdonképpen elkészült, a program benne van a chipekben, csak még rendesen össze kell építeni és telepíteni aztán tesztelni.
Közben a hozzá tartozó távfelügyeleti weboldal is készül, még nagyon rendezetlen de már kattintgatással lehet egyes dolgokat leolvasni és beállítani.


 


2019.12.28. - A méhek fűtése

Csak így a címsorban leírva a lényeget., hogy nem osztom teljes mértékben Dr. Örösi Pál véleményét a méhek fűtése értelmetlen megállapítással.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hibás gondolatokat adott a méhész társadalomnak. Teljes mértékben elfogadom és tiszteletben tartom a munkásságát. Sőt bizonyságként hozom fel, hogy az akkori technikával nem lehetett megfelelően és hatékonyan alkalmazni a méhek fűtését. Ha akkor az Ő korában éltem volna akkor valószínűleg ugyanerre a megállapításra jutottam volna én is, hogy a költséges, bonyolult kivitelezés, valamint a nehézkes kezelés miatt több volt vele a munka mint a haszna. Abban a korban a bakelit, a gumi volt a szigetelő és a termosztátok is kb. öklömnyi méretűek voltak és relékkel meg elektroncsövekkel működött még a televízió meg a számítógép is. Igazából nem is beszélhettünk adatátvitelről, ezt drótkupacok tömkelegével oldották meg. Így a ráfordított technikai kiadás bőven több problémát jelentett és pénzt emésztett fel mint amennyi hasznot termelhetett az, hogy tavaszra népes családok maradjanak. Csak úgy példaként említem, a mai technikával egy gyufásdobozban elfér minden eszköz ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen és még drótok sem kellenek hozzá, kb. egy elektroncső méretében elfér az egész cucc.
De legfőképpen akkor még az időjárás normális volt. És ha tél volt akkor tél volt, és ha vége lett a télnek - igaz áprilisban - de akkor jött a tavasz és nem úgy mint most, hogy karácsonykor a +14 fokban kint repkednek a méhek.... és 2019. év október végétől karácsonyig legalább 5 alkalommal figyelhettem meg ezt. Szerintem 2020 márciusában is lehetnek -15 fokos fagyok, amik visszavetik a méhcsaládok fejlődését, stb, stb, stb, stb....
Én ezt gondolom... Lehet vitatkozni, írjál és beszélgessünk.
Kaptárfűtés az 1950-es években :

 

 


2019.12.28. - A fő irányvonal elkészült

Lassan haladok vele, de biztosan. Ez a mostani tél a méhész szezon után felgyorsította az eseményeket, mert több időm jutott ennek a fejlesztésére, meg egész nyáron gyűltek a gondolatok, ötletek, hogy hogyan is lenne célszerű. Ahogy az építő iparban mondják : szerkezetkész, hát itt nem a fizikai szerkezetre érteném, hogy készen van hanem maga az elgondolás, a kivitelezés papíron van és úgy egy deszka modell is elkészült. Leprogramozva, működőképesen itt az asztalomon a számítógépemről tudok egy méhkaptárban elhelyezhető elektronikával megfigyelni, beavatkozni, etetni, atkát irtani, rablást megszüntetni, és még egyéb információkat kapni kaptárbontás nélkül.

Szerintem ez a jövő, csak sokan még mindig le vannak ragadva a " csavarhúzóval méhészkedünk " azt jól van úgy nem számít szinten. Ugyan a HI-TECH fejlesztés az nem is a természetben található méhek irányába tolódik el hanem a méh drónok felé ás akkor már méhek sem kellenek, hanem kis drónok repkednek akik beporozzák a virágokat esetleg még nektárt is gyűjtenek belőle. Hmmm, hát érdekes, nem hogy inkább, az élővilágot részesítenénk előnybe, inkább Istent játszva, majd mi emberek csinálunk saját távirányítós méheket.

Tudom eléggé abszurdan hangzik de, legalább annyira az mint a teljesen önvezető autó, de ugyanilyen abszurd lett volna 30 évvel ezelőtt ha valaki azt mondja, hogy a C64 számítógép tudásának több százszorosát fogjuk a zsebünkben hordani és több telefonkészülék is el fog férni a zsebünkben.
Sőt az önvezető autóval akár ölni is lehet ugyanúgy mint a repkedő kis méh drónokkal és senki sem fogja tudni megmondani, hogy mi is történt valójában... szép kilátások.

Az én projektem nem ennyire modern és teret enged a valódi méh alapú méhészetnek, csak a kor technikáját felhasználva, próbálom a méhészeti munkákat automatizálni, egyszerűsíteni és gyorsítani.
A célkitűzésem az lett, hogy egy 500 családos méhészetet egy ember el tudjon gondozni akár több különböző telephelyen.
Természetesen az időszakos emberi tevékenységet nem nélkülözhető vándorlás, pergetés, takarítás, stb. ahhoz kell a kisegítő személyzet, de mondjuk egy atkairtást, vagy egy etetést meg lehessen csinálni a fotelból, kattintgatva.
Talán a 2021. évben termék is lehet belőle.

 


2019.10.03. - Lassan foglalkozhatok megint az elektronikával

Ez az év egy nagy hajtás volt, 60 tamási rakodó kaptárt kifőzve, tetővel és szigeteléssel ellátva készre megcsinálni és feltölteni őket méhcsaládokkal. Rohadt sokat dolgoztam vele, de most, hogy jön a hideg, megint előtérbe kerül a fűtés, így ennek tökéletesítése és hálózatba kötése a következő feladat. Talán tavaszra készen is leszek vele :)

 


2019.06.03. - A fűtött család felerősödött és az egyik legerősebb család vált belőle

Csak így a címsorban leírva a lényeget én látom a létjogosultságát a méhek fűtésének. Később bővebben is kifejtem ezt.

 


2019.05.15. - Hol is tart most az elektronikai projekt ?

Azóta nem sokat haladtam vele, bár számomra a mérleg nem annyira fontos mint a kaptárfűtés így abból el is készült egy prototípus, mellyel sikeresen kihoztam a télből egy családot ahol összesen 2 maréknyi méh volt és mára már 3 kereten terjeszkednek és már építik az új műlépet és hordanak is.

 


2018.10.16. - Kaptár mérleg kezdeményA kezdetek...

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP