WWW.ELELMESTULELO.HUMiért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Itt jelenleg a számomra meghatározó videókat mutatnám meg :


2018.07.29. - Használják az itatómat

Percenként 10-15 méhecske látogatja az itatót, szóval már nem csináltam hiába...
Milyen békésen iszik a két ellenség.

 

 


2018.07.29. - Még melegebbük van

Tombol a nyár, a napon 50 fok. 


2018.07.14. - Melegük van

Egy kicsit melegük van.

Olyanok mint egy szakáll és bajusz a száj körül :)


 


2018.07.12. - Megatkultam

Fentebb írtam, hogy én még soha nem találkoztam atkával...

Hát a mai napon ez is megtörtént, kiszedtem egy darab zugépítményt amibe néhány here báb, méz és virágpor volt. Éppen a herebábokat szedegettem ki hogy megegyem a mézes lépet és egyszer csak ott szalad egy ilyen kis genyó a lépen.
Gyorsan elkaptam, aztán kilapult az ujjaim között, aztán elkezdtem figyelni a herebábokat hát még 3 előkerült. Szóval nekem is van ilyenem bibi-bí :) Biztosan a használt a méhanyákkal került be hozzám, de lehet, hogy mindig is volt csak eddig még egyet sem láttam. Na mind1 azért ebben az évben is bekerül a fluvalinátos csík a kaptárakba.

Ilyenek a kis genyók miután kilapultak :


 


2018.06.27. - Méh itatóm

Az itatóm továbbra sem népszerű a méhek körében bár néha látok a rajta lévő csapon egy-egy méhet inni. Szerintem a reggeli harmatból nyernek vizet, mert rengeteg nálam a zöld. Sőt a málnásom mögé kerültek az első méhek a málnás meg beindult aztán olyan erdőt varázsolt a kaptárak elé, hogy nem is látszanak....


 


2018.07.11. - Új családok

Régen írtam, ezért most megint elszórakoztatom magam :)

Vettem/kaptam 1-2 éves méhanyákat. Az új leendő családoknál tényleg igaz az a 70 %-kos elfogadási arány....
2 nap alatt lezajlott a méhek polgárháborúja. Van ahol egyszerűen megtaláltam az anyát a kaptár alján összegörbülve, van ahol nem, van amelyiket kirabolták, sőt még a lépeket is tenyérnyi foltokban lerágták, úgyhogy megvolt az igazi méh háború a újakhoz tartozók és a régiek között.
Be kellett vetnem a méhkaptár porszívómat is mert csináltak rendesen szemetet a kaptárak aljába.

Mondjuk először még helyem sem volt nekik, így gyorsan össze ütöttem használt szekrény lapokból kis 3-5 keretes sorkaptárakat és az itt lakó méhektől elvett 1-2 kerettel töltöttem fel őket.

Aztán az a 30 % el nem fogadás egy kicsit megüresítette a sorkaptáraimat, így most megint próbálok találni használt méhanyákat és azokból meg az azóta felfejlődött családokból, újabbakat létre hozni.
A kezem "meggyógyult", hát 100-as már sosem lesz de azért még tudom használni.

Na most csak ilyen kutya futtában írtam, s néhány fotó a sorkaptáraimról:


 


2018.06.27. - A fórumokról megint

Na ma elolvastam mit írtak arra, hogy lefaszfejeztem a deGonosz felhasználót. Hát persze, hogy kicenzúrázták, nem baj itt szabadon lehet olvasni. Na a sok fórumban csücsülő faszfej akik annyira ráérnek, hogy ott töltik ki életidejüket a másik fikázásával.
Tegyék kedvükre, ki is nyalhatják.

Persze mindig ott van az amit elfelejtenek, hogy TISZTELET A KIVÉTELNEK és AKINEK NEM INGE NEM VESZI MAGÁRA !

Még az inszemináló felszerelésemet is kifikázták, mert persze savanyú a szőlő....., képet pedig azért nem teszek fel róla, hogy nem ezt kell lemásolni, bárki készíthet, de csak kevés tudja meg is csinálni és még kevesebb tudja használni is.

Szóval az irigység az csak úgy fröcsög belőlük, "hát nehogymá többre vigye mint mi akik csak oltogatjuk a másikat a fórumban..."

Akkor rohadjatok meg a fórumotokban :))))))).

 


2018.06.27. - Az a körfűrész... én is megismerkedtem vele

Csinálgattam a dolgomat, készítem a kereteket meg a kaptárakat, fűrészelek, stb. Persze ha az embernek nincs sok pénze akkor saját maga csinálja meg a dolgokat, így ócska deszkából fűrészelek, gyalulok, ennek köszönhetően egy repedt deszka fűrészelése közben, hát az bizony széthasadt én meg toltam jó nagy erővel aztán 2 ujjam az bizony a fűrészkorongban kötött ki. Nagy szerencsém volt mert csak a csontig jutott az ujjaimban de így műtőben kötöttem ki, összevarták állítólag még akár használni is tudom majd. Szóval nem véletlenül lehet asztalosokat látni ujjatlan kezekkel... Egyezred másodperc és volt ujj nincs ujj.
Kicsit magamba roskadtam és átértékeltem az életemet, de szerencsére hamar túl léptem az eseményeken és aztán 3 napos sebbel kötözött kézzel csak befejeztem azt a fűrészelést.
Így aztán ezen felbátorodva azért az élet nem állt meg és ugyan kicsit lassabban, de azért halad a kaptár készítés. Ugyan most csak 3 ujjal dolgozgatok... sőt kifejezetten érdekes volt méhészkedni 1 kézzel, de szerencsére valaki feltalálta a keret fogót és ennek segítségével azért egy kicsit tudtam a méhekkel is foglalkozni. Most amikor írom ezeket a sorokat éppen az orvosnál ülök varratszedésre várok, így az elkövetkezendő 3 órában lesz időm írni, legalább húszan vannak még előttem.


 


2018.06.25. - Méhész fórumok faszfejei

Már fentebb írtam, hogy használt méhanyákat veszek és ezzel próbálok időt nyerni. Találtam is tőlem 250 km-re 2016-17 es anyákat. Nincs túl sok gyakorlatom a méhanya postázásban és az eladónak sincs. Igy gondoltam, hogy megkérdezem a méhészklubos fórumban hogyan lehetne postázni. Na ezt nem kellett volna.. a szokásos történés, felteszem a kérdést :

" Sziasztok,
Szeretném kérdezni, hogy méhanya postázás mennyire megbízható ? Hogyan kell csomagolni, és milyen szolgáltatással célszerű postára adni, hogy másnapra meg is érkezzen ?
Köszönöm
"

erre egy faszfej nekem esik, hogy mit képzelek és kb. menjek a picsába.

"Semennyire, ha bejegyzett anyaszaporító vagy, illene tudnod, ha illegálba csinálod akkor élelmeskedj, és ne itt kérdezz, hogy merre, hogyan, hány méter. :-X"

Ismét megállapítottam a fórumokról : Mindig tartalmaznak legalább egy felhasználót, legalább egy bejegyzést és legalább egy faszfejet.

 


2018.06.11. - Így végzi a here a párzás után

A kinti barkács asztalomon találtam ezt :Egy párzott here bevégezte a küldetését.

 


2018.06.10. - Here irtás

Kiszórtam egy csomó herét, még mindig nem láttam egyetlen atkát sem rajtuk.
Sőt ami azt illeti a valóságban még soha sem láttam atkát, szerintem nem is létezik, csak valaki kitalálta, hogy legyen mivel a népeket ijesztgetni :)

 

 


2018.06.08. - Álcázás

Már áprilisban elkezdtem anyabölcsőbe álcákat rakosgatni, de mindig kiürítették a műanyag bölcsőket :(
Aztán beraktam 1 keretnyi anyabölcsőt, hogy tisztogassák. Hát üres keretnek nézték aztán beépítették hereléppel, az anya meg telepetézte... Hát jól kiba...tak velem, anyákat akartam aztán apákat kaptam :) S a sikertelenségen felindulva vettem a használt anyákat amiket az előbb írtam. S közben neki álltak a családok is saját maguk bölcsőket húzni, hát most meg annyi bölcsőm van, hogy nem győzöm nekik az új kaptárakat beállítani, meg a méhes kereteket kivenni a családoktól. Szerencsére most éppen van hordás is, mert a japán akác van terítéken.

 


2018.06.01. - Vettem, hoztam és elmentek ...

Vettem 8 db használt méhanyát. Gondoltam, ha elpusztulnak keveset vesztek rajtuk. :(
2 erős családból elvettem összesen 16 keretet és méhet, szétraktam az anyákhoz.
2 anya másnapra megszökött a kivett méhekkel együtt (vagy egyszerűen leölték, bár nem találtam meg a kaptárban)
Aztán az erős családok megsértődtek és kirabolták az üresen maradt kaptárakat, vagyis csak visszaszerezték az elvett mézüket.
A maradék 6 kis család viszont szépen őrzi a bejáratot, s szembe száll a kaptárrablókkal. Még nem bolygatom őket, hogy erősödjenek és megszokják az új anyát meg kaptárt.
Majd legközelebb szárnyvágás következik és azonnali kijáró szűkítés. Valamikor meg kell tanulni a gyakorlatban is :)
Én lemerem írni a kudarcot, nem úgy mint a sok fórumos, akik csak oltogatják a másikat meg úgy osztják az észt mintha méhanya szülte volna őket, persze mint mindenben itt is tisztelet a kivételeknek :)

 


2018.05.19. - Hol tartok februárhoz képest ?

Hát... nem mondom, hogy minden elkészült amit terveztem, de azért nem ültem tétlenül sem.
Elkészült 1500 keretnyi léc. Többségében NB, de ami nem adta ki az NB méretet az Hunor és ami annak is kicsi volt az meg FB lett.
Elkészült az első NB26-os higiénikus kaptár prototípusom vagyis 70%-ban van kész, még a lábakkal, a tetővel és a rostakeretekkel vagyok elmaradva.
Megvan a többi kaptárhoz az anyag. Kitaláltam, hogyan tudom gyorsan sorozatban csinálni a munkafolyamatokat, több sablon is készült a gyorsabb munkához.
Szinte kitanultam az asztalos mesterséget is.
Ettem a méhek által gyűjtött mézből, rágcsáltam propoliszt, meg mézes méhviaszt. Ez lehetett a rágógumi őse :)
Beszereztem famegmunkáló gépeket, készítettem egy csomó kiegészítőt, stb...
Elkészült egyelőre még csak a "deszka modell" - de működik - a digitális kaptármérleg, hőmérő, páramérő, megvannak a tervek a wireless elérésről és még a saját általam praktikusnak vélt 5leteimről.
Megvannak az inszemináláshoz a cuccok, még egy kis gépmunka kell hozzá és próba cseresznye :)
Készítettem egy méhitató tartályt, meg hozzá egy csepegtető deszkát, de a méheket tökre nem érdekli..., azonkívül, hogy 1 belefulladt a deszka végén lévő vízbe, egy másikat meg én mentettem ki, egyáltalán nem járnak oda. Azóta a deszka végéről elszedtem a tálcát, így már abba sem tudnak belefulladni ami ott összegyűlik, igaz azóta jól nő a zöld ott.
Beraktam vagy 10 új műlépes keretet, hogy ne unatkozzanak a méhek, s ne azon gondolkozzanak, hogy melyik faágra repüljenek ki.
Az anya nevelés egyelőre nem sikerül, mindig kiürítik az álcázott bölcsőket. Lehet a tavalyi hűtőben tárolt méhpempő nem tetszik nekik, vagy csak nem akarnak az anyás családok új anyát nevelni, nem tudok rájönni mi nem jó.
A tavalyi kb. 50 méhszúráshoz képest ebben az évben még csak egyet kaptam :)
Elfogyott a pénzem, mindet a hülye méhekre vagyis a velük kapcsolatos dolgokra költöttem :(
Összegezve még mindig tetszik a kihívás és csinálom tovább, nincs megállás :).

 


2018.04.23. - 5 mm alatt és 10 mm felett...

Ahol ennél kisebb rés van azt beragasztják, ahol meg nagyobb azt beépítik. Nekik nem szab határt az önkormányzat, csak az odú vagy a kaptár fala :)
Eggyel kevesebb keret volt az egyik kaptárban, hát nem tétlenkedtek...


 


2018.03.03. - A propoliszról...

Több weboldalon láttam, hogy a propoliszt mint csodaszert emlegetik. Ezzel nem is lenne baj, ha nem nem azt olvasnám, hogyha pl. 10 napig 3x20 cseppet eszik akkor a szájüreg, fogínyre van hatással ha 30 napig eszik akkor rákos megbetegedésre, ha 25 napig akkor asztma, tüdő, és stb.. Na ez az ami egy káva nagy kuruzslás, ugyanazt eszi és ha ennyi napig eszi akkor erre, ha annyi napig akkor meg arra jó. Ezt úgy őszintén szólva nagy baromságnak tartom. Persze az üzleti érdekek mindenek előtt ! Ezért még az interneten is terjeszti, persze mindjárt árulja is a propoliszt, ez nyilván a saját üzleti érdeke. Óvakodjatok az ilyen kuruzslóktól.. Szóval a propolisz tényleg tartalmaz sokféle összetevőt ami hasznos az emberi szervezetre, de nem attól fog meggyógyítani, hogy mennyit eszel belőle, mert ha ezen múlna akkor egyél meg 5 kg-ot. Na ekkora mennyiség már múmiát csinál belőled :)))

 


2018.02.23. - Írok megint egy kicsit...

Ismételten meg kell állapítsam, hogy a fórumok mindegy melyiket nézzük, mindig tartalmaznak legalább egy felhasználót, legalább egy bejegyzést és legalább egy faszfejt, s innen már egyenesen látszik is, hogy minél több a felhasználó annál több a faszfej is.

"Míg a föld kerek mindig lesznek faszfejek"

Szóval a meheszforum és a meheszklub fórumok is ugyanúgy tele vannak mint bármelyik másik fórum. Mindig vannak okosabbak, akik megmondják a tuti frankót, persze a másik kedvencem a gugli a barátod válasz. A méhészfórumon az a baseball sapkás az egy ritka nagy faszfej, de a hatszög kaptáras sem marad le sokkal mögötte. Biztosan nagyon értenek hozzá, de az egójuk még annál is nagyobb. Emberileg meg kb. a béka segge alatt vannak. Mindezt a véleményt úgy írom, hogy nem is kerültem velük még csak szóváltásba sem, kizárólag a fórumok átolvasása után egyszerűen csak ez a vélemény fogalmazódott meg bennem róluk, persze van még sok faszfej... áhhh, mindegy hagyjuk, a fórumok nálam csak read-only módban üzemelnek.

Eme kicsit nagyon negatívra sikerült kitérő után valami hasznosat is írjak..
Ezerrel megy a keret és a kaptár készítés.
A fejembe vettem, hogy a lehető legolcsóbban fogom megcsinálni. Na ez úgy az ami nem sikerül, vagyis részben, mert tényleg a minimumból hozom össze, csak be kellett szereznem hozzá egy csomó kelléket mint pl. fűrészgép, gyalugép, korongok, marófejek ezekből ilyen s olyan fajta is. Így egy kicsit elszálltam a költségvetéssel.
Végül is nem a keret meg a kaptár kerül így sokba hanem az ezzel kapcsolatos egyebek. De lassan elkészülök a kitűzött 1300 db NB kerettel, igaz közben a kisebb lécekből rengeteg Hunor és fél NB keret léc is készül egyidejűleg. Egyenlőre még csak fel van fűrészelve és méretre darabolva, s majd jön még egy gyalulás meg a marás.
Ha a keretlécekkel elkészültem akkor utána jön a kitűzött 100 db kaptár, vagyis 100 db családnak való 50 db NB26-os kaptár, persze itt is párhuzamosan készül a rakodó kaptár is, mert az éppen beszerzett alapanyagból pont egy 20 cm-es csík esik le ami pont a fél keretes fióknak lesz megfelelő.
Egy kicsit el is vagyok maradva, mert a kaptár főző kádat is még el kell készítenem, ugyan már beszereztem egy tábla vaslemezt csak ez az állandó esős havas vizes időben semmi kedvem sincs odafagyni egy tábla vaslemezhez.
És ehhez jön még a műlép öntő berendezés, és még a műlépek öntése is ami akárhogy is számolom, minimum 1300 db + amit cserélni kell majd.
Szóval a feladat nagyon nagy, mindenki le akar beszélni, hogy elsőre a 100 családdal nagy fába vágom a fejszémet.
Tudom, tisztába vagyok vele, DE hát nem ülhetünk tétlenül... :)
vagy ahogy Petőfi írta :
Egy gondolat bánt engemet: Ágyban, párnák közt halni meg!

Terveim szerint mire elkészülök a keretekkel, a kaptárakkal, a műlépekkel, addigra pont akác lesz és rajzani akarnak szóval el leszek látva munkával, s nem is beszélve még az anyanevelésről és az inszeminálásról.

Ja és bevetem az eddig megszerzett elektronikai és programozói tudásomat is a méhész témába, nehogy már nekem ne legyen kaptár távfelügyeleti rendszerem kiépítve riasztóval, kamerával, mérleggel és még néhány nem publikus dologgal... Ha már lúd akkor az legyen kövér :)

Te kedves olvasóm, most biztosan mosolyogsz magadban, hogy milyen hülye ez az ember azt hiszi, hogy ezt mind meg tudja csinálni.... lehet igazad van, de merjünk nagyok lenni ! Szeretnék rácáfolni a mosolyodra :)

Összegezve a dolgot lehet káva sok pénzzel is méhészkedést kezdeni, de ha az ember ügyes akkor a káva sok pénz töredékéből is el lehet indulni !

És a méhecskéim... hát a 11 családos létszám 9 családra csökkent még decemberben. Sajnos a kettő gyenge volt és a többi kirabolta és hát így meg éhen haltak. Most szinte hallom a nagy tudásúak röhögését, na a hülye kezdő..., ha 10-re nem tud vigyázni akkor hogyan fog 100-at tartani. Hát nekik üzenem, mindenki azt gondol amit akar... és szívesen olvasnék az ő kezdő kudarcaikról...

"A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra"

 

Méhekkel, méhészettel kapcsolatos videók

Írok is egy kicsit.

Figyelem, ezt az oldalt saját magam szórakoztatására hoztam létre, ha nem tetszik akkor ne nézd meg.

Miért kezdtem el méhészkedni ? Mert ha már a természeteshez közel kerültem a növényekkel és az állatokkal, úgy gondoltam, hogy néhány kis zümmögő is elférne a kert végében. Amikor az egész megfogalmazódott bennem (2017 április), kb. semmit sem tudtam a méhészkedésről, vagyis talán az átlagot, hogy csípnek, mézet gyűjtenek, ezt pedig az emberek szeretik hamisítani, na és kb. ennyi is.

Hát azóta már tudom, hogy a méhészkedés azért egy kicsit több annál, hogy veszünk 10 tyúkot adunk nekik kukoricát aztán tojnak tojást azt megesszük aztán a tyúkot is megesszük... Nem véletlenül önálló szakma a méhészet. - De nem adtam fel, keresgéltem az interneten a méhészetről, méhészkedésről aztán láttam, hogy azért eléggé sokan csinálják és ha ők mind meg tudtak vele birkózni, hát akkor nem lehet olyan őrdöngős, hogy nekem ne sikerülne.

Sok fórumon azt ajánlják a kezdőknek, hogy menjenek el egy méhészhez és ott a segítségüket felajánlva elleshetik a szakma minden csínját-bínját (micsoda hülye szó, sose láttam még leírva...:) Elkezdtem kutakodni, hogy mi kell hozzá ?, hol lehet ?, hol nem ?, meg stb. be is mentem az önkormányzathoz és megkérdeztem, hogy miként lehet méheket tartani. Az ügyintéző nagyon kedves volt és minden információval ellátott, adott egy bejelentő lapot is, így most már biztosan tudtam, hogy méhészkedni fogok :)

Így aztán belevetettem magam az interneten fellelhető információk tömegébe. Beszereztem a méhészek bibliájaként emlegetett "Örösi Pál Zoltán - Méhek között" című könyvét és elkezdtem olvasni, meg közben a fórumokat is, mert mégsem akartam úgy méhészt felkeresni, hogy kb. halvány mézillatú fingom sincs a dologról :)

A tudásom úgy gyarapodott, mint egy mézes keret hordásidőben, napról napra több lett. Közben szorgalmasan lestem a hirdetéseket is és egy árban nagyon kedvező ajánlatot találtam amit meg is vettem. Igaz 100 km-t utaztam a kis zümmögőkért, de még mindig és így utólag is azt látom, hogy megérte. Az eladó nagyon kedves volt, mint kiderült kb. 40 éve méhészkedik, szívesen válaszolt minden kérdésemre, sőt egyszer még meg is látogatott, hogy megnézze minden rendben van-e.

Így történt az, hogy hamarabb lettek méheim mint, hogy komolyabban értettem volna hozzájuk. Szerencsére csak a tudásom hiánya miatt nem találtam az anyákat és fiasítás sem volt. Azóta tudom, hogy a szállítás miatti stressz okozta az anyátlanságnak tűnő jelenségeket, de ez szerencsére csak átmeneti volt, mert 2-3 hét múlva már kezdett lenni fedett fiasítás is.

Szóval ez a "megkeresek egy helyi méhészt" ez biztosan működik sok embernél, hát nálam nem jött be. Igaz, előbb lettek méheim, minthogy megkerestem volna egy méhészt. Hát a fentiek után az ember ne akarjon egy helyi méhésznél szerencsét próbálni, vagy bármit is ellesni megtanulni, mert kb. nagyon csúnyán néztek rám, hogy kedvező áron jutottam méhekhez és még nem is értek hozzá. Egyből az volt a feltevés, hogy biztosan betegek, fertőzőek a méhek és azért volt olcsó. Pár napon belül szívesen meglátogattak és megnézték az olcsón beszerzett méheimet. Semmi betegségre utaló nyomot nem találtunk rajtuk. Így aztán immáron a helyi méhész megnyugodott, hogy nem kell eü. zárlattól tartani.

Ezután gőzerővel tanultam a méhészkedést, kizárólag az internetre támaszkodva. Elolvastam kb. 1500 oldalnyi méhész szakirodalmat, megnéztem kb. 20 órányi youtube videót, átolvastam több méhészfórum hozzászólásait, megnéztem több külföldi videót és weboldalt. Nem állítom, hogy profi lettem, de többet tudok a méhészetről mint áprilisban.

Azóta anyásítok, betelelek, etetek, atkázok, takarok, figyelek. Télen kaptár és keretgyártás lesz, jövőre meg anyanevelés, mézelvétel és majd folytatom az írást is...

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP