WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Véleményem
Hazugságok a világról
Írások a világból
COVID-fasizmus
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Méhészetem blogja Méhészet kezdőknek Méhes projektek Glicerox atkacsík Méhes weboldalak Méhes videók
Figyelem, ezt az oldalt saját magam szórakoztatására hoztam létre,
ha nem tetszik akkor ne nézd meg és innentől fakultatív.

Méhészkedésem története és történései évekre bontva :

2017       2018       2019       2020       2021       2022       2023

2023 tartalma :


2023.11.23. - Ismét egy hirdetési gyöngyszem !

Nem is kellett sokáig nézelődnöm ismét beleakadtam egy túlárazott hirdetésbe:
Méhészeti könyv 29900 Ft-ért, használt, szakadt, firkás.
Miért nem megy el ez a csipa is dolgozni ?, minthogy ezen a könyvön akar meggazdagodni?
Persze min csodálkozok, hiszem amíg van olyan barom amelyik majd 2millióért megvesz egy 300e Ft-os fém dobozt, addig mit lát a többi barom : Van ott pénz, akkor adjuk jó drágán még ha a felét lealkudja akkor is káva drága...

Tényleg ritka nagy baromnak kell lenni ahhoz, hogy valaki megvegye ezt 29900 Ft-ért, de még a feléért is sok.

2023.11.22. - Mi a fax kerül ebben 1millióháromszázezerbe ???

Nézegettem az Omme hirdetéseket és megakadt a szemem az alábbin. De legfőképpen azon, hogy mi kerül ezen a kacaton ennyibe, hiszen ez kb. egy fedelezőkád aminek van a tetején egy felnyitható tető és benne egy fűtőszál, meg egy ventilátor és mind ehhez egy termosztát?

Ha nagyon megerőltetem magam szerintem 300ezerből megcsináltatható, nem is beszélve arról, hogy ha saját magam készítem akkor 150e-ből meg van. De nézzük csak sorjában a dolgokat:
- kell egy fedelező kád - ez legyen egy túlárazott 150e,
- kell egy tető - ez legyen 50e,
- kell egy fűtőbetét - ez legyen 10e,
- kell egy motor - ez legyen 15e,
- kell egy propeller - na ez drága, mert lézervágóval kell kivágni - ez legyen 10e,
- kell egy termosztát 100 fokig - ez legyen 5000 Ft,
- ja és az elhagyhatatlan iszonyatosan gagyi villanyszerelési doboz mint kezelőszerv,
- kell még csavar, néhány szerelési anyag, kb. 4 méter drót, stb. ezek legyenek még 20e Ft.
Szóval összegezve a dolgokat 150+50+10+15+10+5+20 az annyi mint 260e Ft, legyen a munkadíj még 50e,
akkor is 310e Ft-ról beszélünk és nem 1300e Ft-ról !

Ez egy jó állapotú használt autó ára VAZZE.

Én nem is értem meg ki az a barom aki ilyet megvesz 1900000 Ft-ért és utána meg árulgatja 1300000 Ft-ért ? De ha valaki mégis megvette ennyiért és gondolja majd most jól eladja hát az meg is érdemli, hogy rászáradjon a nyakára.

2023.10.05. - Feladják, nem adják fel ?

Figyelem ez egy erősen megmondó írás, ha érzékeny vagy az ilyenre akkor ne olvasd el !

Elérkezett a méhészetbe is az új világrend nyirbáló hatása. Ezt sokan nem is értik, sőt fel sem fogják, sőt mi több "az csak összeesküvés elmélet", ja persze elmélet, meg a káva anyád is az, sőt te is csak az lennél inkább :) Ahogy írtam régebben, ahogy eddig az összes mezőgazdasági ágazatot kiherélték, úgy éppen most a méhészet van terítéken és azt kell kinyírni. Csak a nagyok és pénzesek és persze akik a kondérhoz közel állnak mint a nagy mézkiszerelő az aranyos, meg az ország legnagyobb parasztja aki még a gázszereléshez is állítólag ért, de a lopáshoz nagyon. Szerintem mindenki tudja kire vagy kikre gondolok. Sőt a mesterséges intelligencia is fogja tudni amelyik minden adatot feldolgoz, meg a belügyben ülő megfigyelők akik olvassák a fórumokat és jelentéseket készítenek róluk.
Szóval a hordósok meg baszódjanak meg, mert az nem méhészet, hogy minél több méz jöjjön le aztán az atkairtás meg le van szarva és a környék méhészei meg küzdjenek az onnan szétáramló atkamennyiséggel.
Ahogy megmondta az EU: a 200.000 méhcsalád amire szükség van és amit az a vonderleyen picsa megmond annak úgy kell lennie, a kurva orbán (mert szó szerint az hiszen pénzért (támogatásokért) lefekszik az eunak meg a vonderleyenek, hiszen ő is ajánlotta a makronnal egyetemben az eu elnökének azt a vonderleyent)

Hát akkor ez csak a kezdet, lesznek itt még olyan szankciók és megszorítások, amikor nagy sírás, rívás, fogcsikorgatás lesz a méhészek között, mert ötödére kell csökkenteni azt a méhcsalád számot. Kb. ugyanaz a kotta mint ahogy az emberiség létszámát is csökkenteni kell. NE csodálkozz Te is megszavaztad ezt, ha mással nem is, hát ráutaló magatartással vagyis hagytad az eseményeket történni, s talán még be is vagy oltva, s ezzel is erősítetted a hatalmukat.
Az eszközökben nem lesz válogatás, ezek bármit meg fognak tenni azért, hogy a céljukat elérjék.

Méhészek, Hajrá ! Ki fogja túlélni, majd meglátjuk ?

Ezt csak ilyen hirtelen felindulásból...


2023.07.01. - Here űzés

A herék így járnak. Ha nincs hordás kiűzik őket a kaptárból, aztán a rámenősebbek behúzódnak olyan helyre ahol még szívesen látják vagy anyátlanhoz vagy gyenge családhoz, míg a maradék meg egyszerűen éhen hal, vagy csak az éhségtől legyengül aztán lelassul és más élőlénynek szolgál prédaként.

   
 2023.04.15. - Mézhamisítás, mézkeverés

Mindenütt, mindenhol, s már a vízcsapból is lassan a mézhamisítás folyik. S az emberek meg is veszik azt a katyvaszt méznek, "há mer ócsó".
Két dolgot kellene tisztázni:
1. van a fajta méz
2. van a vegyes méz.
PONT.
Ami ezen kívül esik az mind katyvasz. A vegyes méz attól vegyes méz, hogy a méhek mindenféle virágról összehordanak mindent és így vegyesen található azon virágok nektárjainak keveréke a vegyes mézben.
NA és ITT kellene beletoldani egy drákói jogszabályt! Csak és kizárólag a méhek által összehordott méz lehet méz. Amit már összekevertek más mézekkel, cukorsziruppal, izocukorral vagy bármilyen nem a méhektől származó anyaggal az nem méz, és kész!
Lehessen ilyen katyvaszt forgalmazni, de kötelező legyen feltüntetni - mint ahogy a törökök is teszik, pl. "Édes csemege" - És el lenne intézve a dolog. Ezután már csak az ellenőrzés marad és a hamis mézek forgalomból való kivonása és ipari célokra történő felhasználása. A hamis mézet forgalomba hozó természetes vagy jogi személy a teljes beszerzett mennyiség árának 75% lenne a bírság amit be kell fizetni. Ezek után nem lenne senkinek sem kedve hamis mézet még véletlenül sem forgalmazni. Persze itt lép be a korrupció amikor a Klánáncz mézeinek vizsgálatait szándékosan leállítják, mert a "Cirkusznak mennie kell" mert néhány korrupt szemétláda így nem kapja meg a korrupciós pénzét. Tudom mindig lesznek gáncsoskodók, és kötekedők, hogy de így, meg úgy... én a fentieket kb. 10 perc alatt fogalmaztam meg és nem vagyok szócsavaró jogász. Ha komoly lenne a szándék a jogalkotók részéről akkor a fentit természetesen ki kellene dolgozni és akkor tökéletes lenne, de amíg nem is akarják megoldani a mézhamisítás problémáját, addig nem is fog megoldódni.


2023.01.12. - Valamire jók a fórumok is, atka terjedés

Na végre elmondhatom, hogy találkoztam értelmes okfejtéssel az egyik fórumon és nem csak az unatkozó faszfejek egymás oltogatása történik.

Éppen az atka, populációja, irtása téma megy és jó mélyen szántanak. Még az Ausztrál kezdődő atkafertőzés is előkerült. Én úgy gondolom, hogy jó a megközelítés. Egy kicsit tovább gondolva ezt az atkaterjedést talán elfogadható választ találtam arra, hogyan tud terjedni mégis az atka úgy, hogy közben minden méhcsaládot lepusztítanak 10 km-es körzetben. A lenti képen nagyon jól látható, hogy éppen egy atka szerű valami egy légyen mászkál, elsőre nagyon hasonlít a méheken is található atkára. Szóval simán el tudom képzelni, hogy köztes állatok és/vagy rovarok is terjesztik az atkát. Értem én, hogy ez a varroa destructor a méheknél az álcákban szaporodik, mert ott találta meg az életciklusának megfelelő körülményeket, de amikor éppen nem szaporodik és kint lófrál egy méhen amelyik éppen elhagyja valahol egy virágon, vagy akárhol, és az atkának pedig mennie kell tovább mert nincs túlélési/szaporodási esélye. Ezért a legközelebb oda érkező rovarra felmászik, hátha azzal mint ugródeszkaként nagyobb távolságra utazhat vagy visszajuthat egy méhkaptárba, mint amennyit a saját lábaival meg tudna tenni, így a köztes rovar szállítón már eljuthatott egy újabb helyre ahova nem biztos, hogy méhek vitték volna. Szerintem ez lehet egy magyarázat arra, hogyan tud mégis terjedni az atka Ausztráliában.


Ez a kép egészen elképesztő, ugyanis a Fekete katonalégy szemére mászó élősködő atkát is sikerült lencsevégre kapni - fotó: Gergály Henrik
Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP