WWW.ELELMESTULELO.HUMiért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Méhes projektek Méhes oldalak Méhes méhesek Méhes videók

 

Figyelem, ezt az oldalt saját magam szórakoztatására hoztam létre, ha nem tetszik akkor ne nézd meg.


2019.08.18. - Ezek a darazsak olyanok mint a cigányok

Sokat néztem a darazsakat, s főleg irtottam őket a gáz gyújtómmal.
S egy idő után arra a következtetésre jutottam, hogy ezek olyanok mint a cigányok.
Ezek mindent visznek amit csak találnak.
Először is önkényes helyfoglalók. Ahol éppen tetszik nekik már építenek is egy fészket.
Persze ehhez a környezetükben fellelhető fát elkezdik lerágni és abból építkeznek.
Mindehhez vizet is lopnak a méhek itatójából.
Aztán, hogy ne éhezzenek a méheket elkapkodják, a mézet lopják, a méheket megtámadják, méh hullákat kirabolják, vagy elviszik. Sőt még az általam felgyújtott darázs hullákat is kirabolják.
S ez mind semmi, minél többet lopnak össze annál többen lesznek és annál többen jönnek lopni.
Állandóan kutakodnak a méhkaptárak tetején lévő szellőző lyukaknál, hogy hátha ott be lehet surranni a kaptárba és lehet mézet lopni. Persze minden ilyen lyukon van egy kis drótháló. Még szerencse, hogy nincs drótvágó ollójuk mert kivágnák simán.
Aztán vannak azok az egyedek akik nem a kukázásból próbálnak összeszedni élelmet, hanem egyenesen a kaptár bejáróknál próbálkoznak, szó szerint azt lesik, hogy hol lehetne besurranni a kaptárba, sőt néha megtámadják a kaptár bejáratában lévő őrző méheket, szerencsére azok hárman négyen is neki esnek és többnyire a túlerővel szemben a darázs marad alul.
Ha megzavarom a gázgyújtómmal és éppen el tud repülni akkor minden feltűnés nélkül a fentiek közül szabadon választottam valamelyiket tevékenységet csinálja.
Ebben a leírásban ha nem tudnám, hogy a darazsakról van szó, simán elhinném a másik verziót.
Szóval a darazsak élősködők.
Eddig nem fotóztam, de most már fogok csinálni az eseményekről.

 


2019.08.18. - Amikor a méhecske nyert és mégis veszített

Éppen a méhesben egy kis darázsirtásra mentem, amikor észrevettem a földön egy darazsat meg egy méhet na mondom gyorsan felgyújtom a darazsat, de látom, hogy valami furcsa, nem a darázs támadja a méhet hanem a méh húzza azt.
Szóval a méh pont fejbe szúrta a darazsat így az megpusztult de a méhecske is megpusztul mert csak akkor szabadul ha kiszakad a fullánkja.
Az önfeláldozás a többiekért, na ez az ami ismeretlen fogalom az emberek világában !
Még egy öreg méhész mondta nekem : " Ha Magyarországon mindenki úgy dolgozna mint a méhek, a világ leggazdagabb országa lehetnénk. "
 

 


2019.08.09. - Kirajzottak augusztusban

Gondolták majd ők most augusztusban kirajzanak... A kaptártól 5 méterre találtam őket a földön. Megkerestem az anyát, hát eddig jutott egy 3 éves anya, meg is találtam az egyik méhkupac alján összegömbölyödve megpusztulva. A kupacot beraktam egy kaptárba aztán a többi meg utána önként bevonult.
Az eredeti helyüket is megtaláltam s benne 1 váltó bölcsőt meg 4 fiasításból hamarjában nevelt bölcsőt.
Na bakszameg hol talál ilyenkor már herét a kikelő anya.... Na mindegy ha már csináltak kis bölcsőt akkor kivágtam azt s betettem a kirajzottakhoz, de két nap után kirágták az oldalát, így most ott maradtak reménytelenül.
Ők érzik ha benne elpusztult az utód. Hát tény, hogy már semmi pempő nem volt a bölcső alján. Most vagy megették vagy nem elegendőt raktak bele, aztán még fehér báb állapotban elpusztult az anya jelölt.
Akkor most visszakerülnek az eredeti helyükre. Hátha az az 1 kikelő anya mégiscsak talál egy herét vagyis inkább a here találja meg a kikelt anyát. Majd meglátjuk.

 

 


2019.08.08. - Fűrészeltem

A kertben fellelhető deszkáknak nekiestem, hogy keretléc és kaptár alkatrész legyen belőle.
S íme az eredmény :)

 

 


2019.07.08. - Kaptár gyáram :)

Csak egy pillanat kép, éppen egy csomó menekülő tér meg félig kész kaptártető.

 

 


2019.06.19. - Viaszmoly hadak megelőzése

Beszereztem, 120 FB fiókot lépekkel együtt, mert az eredeti gazdájának a méheit tavaly lepermetezték, 1 nappal előbb mint ahogy azt jelezték. Így kb. a méhek 98%-a elpusztult. S feladta, még egyszer nem akar így járni...
Egész télen tárolgatta a fiókokat és a viaszmolyok megtalálták, igaz kénezte őket de azt 3 naponta legalább 1 hónapig kell csinálni, hogy az összes lárva lepke minden kidögöljön.
Szóval úgy a lépek felét megkezdték a molyok, amiben csak éppen kezdet volt azt beraktam a méhekhez kitakarítani, de amit megettek azokat kivágtam de a molyok azok meg persze elillantak és valószínűleg a legközelebbi kaptárban landoltak. Így aztán van amelyik kaptárból vagy 20 lárvát, bábot szedtem ki. Fürgék ám a kukacok úgy pucolnak alig érem utol őket a kaptárvassal, hogy két darabot csináljak belőlük. Na nem mert annyira sokat szeretnék, csak mert utána az egyik fele nem tudja eldönteni, hogy merre menjen a másik fele:) így aztán végül megpusztul.

 

 


2019.06.19. - Semmi időm sincs....

Már jó régen nem írtam, mert egyszerűen nem értem rá. Pedig rengeteg méhes dolog történt. Kaptár fiókokat és léceket csinálok még mindig, közben családokat szedek szét, bölcsőzök, a kaptár fiókokat főzöm ki viaszos-olajos fürdőben, s közben csatákat vívok a viaszmoly hadakkal, kaptárakat takarítok, öreg lépeket olvasztok főzök ki.
Na meg viaszfőzőt építek a köcsög bacsák miatt aki 500 Ft-ért vette át az öreg lépet. S a műlépet is magam fogom önteni azt leszarom a műlépgyártókat. Már készen van a szilikon forma, csak össze kell építeni. Sőt a viasz sterilizáló terve is itt van a fejemben.
Azt hiszem egy méhcsaládom sem rajzott meg, bár mintha néha 1-1 kaptárban kevesebben lettek volna mint azelőtt, de a környező fákon vagy tereptárgyakon nem láttam méh rajt.
Az egyik keretről 25 méh anyát szedtem le kézzel, mert pont akkor keltek ki amikor kiszedtem a keretet, hogy a bölcsőket szétrakosgassam. Ez volt május 23-án, s csináltam 30 műrajt, és abból kb 6 db-ban lett végül párzott petéző anya. Én ezt a nagyon rossz arányt a nagyon rossz időjárásnak tudom be. A kelés után 1 héttel volt az az 1 hétig esik az eső, vagy rossz idő van, így nem tudtak az anyák kijönni pározni vagy kijöttek de eláztak vagy eltévedtek vagy megették a cinkék vagy csak egyszerűen legyilkolták a méhek.
Viszont a sok anyátlan család nagy része álanyás lett és még anyabölcsőt is kinevelnek (mostanában fognak kikelni). Kíváncsi leszek ezekre az anyákra. A maradék anyátlan lézengő méheket meg egyszerűen beraktam a párzott anyás családokba. Csináltam közben fotókat is, majd ha több időm lesz akkor felteszem ide őket.

Szóval aki unatkozik az kezdjen el méhészkedni és mindjárt nem fog unatkozni :)

 


2019.05.15. - Bacsák műlépes elmehet a káva anyjába

Az egész úgy kezdődött, hogy egy fiatal méhész csajjal beszélgettem egy piacon árusítás közben. S szóba került a műlép és azt mondta, hogy ők cserélik a lépet 10 db öreg lépet oda visznek és kapnak érte 9 db új műlépet. Hát mondom ez tényleg jó, ezért nem szarakodok vele. Össze is gyűjtöttem vagy 70 db-ot. Kimegyek a Szigethalomra ehhez a Bacsák méhészboltba. Hát ott fogja a faszi a 3 zsákot, felrakja egy mérlegre és leméri, hogy 17 kg. Mondom magamban meg sem nézi mit vesz meg. Mind1. Bemegyünk a boltba és ott oszt meg szoroz és, hogy fizessek még 6000 Ft-ot, hogy kaphassak egy csomag 5 kg új műlépet, mondom ez káva rossz üzlet... " Hát évek óta megy le a vissza ára és bla. bla. bla. , na jó ha nem kell számla akkor legyen legyen 4000 Ft. Kifizettem azt elhoztam egy csomag műlépet 17 kg öreg lépért cserébe. Aztán itthon számolgattam, hogy mennyire is basztam rá erre az üzletre... akárhogy is számolom, ha 12500 Ft az 5kg műlép és az általam vitt öreg lépre még ráfizettem 4000 Ft-ot, hát akkor 8500 Ft-ért számolta be a 17 kg öreg lépet. Ha az 8500-at elosztom 17-el akkor 500 Ft-ot kapok kilójára, hát menjen a büdös káva anyjába ez a Bacsák lófasz jóska. Csak azt nem vágom, hogy ha évek óta megy le a viasz ára akkor miért nem adja olcsóbban azt a rohadt műlépet a gennyládája. Úgyhogy ott rohadjon meg a bacsák az összes műlépével együtt, mert most már nem csak a kereteket, meg a kaptárakat és minden eszközt magam csinálok, hanem a kiolvasztást és még a műlépöntést is meg fogom csinálni, azt rohadjon meg az egész méhészeken atkaként nyüzsgő méhész eszköz kereskedelem.

 


2019.04.22. - A hivatlan egerek így járnak

Az egyik NB kaptár aljában találtam :Egy kicsit homályos fotó, az ott egy egér akar lenni az alján.

 


2019.04.22. - Azt a káva, azt sem tudja mit akar venni...

Szoktam olvasgatni az omme apróhirdetéseket, hát az alábbin megakadt a szemem :Azt sem tudja mit akar venni, még a nevét sem tudja leírni annak a méhfajtának : Buckfast.
Vazzee, ez agyarország írni olvasni nem tudnak, csak ikszelgetni, de még akkor is a rosszat !

 


2019.04.17. - A méhek is lakást cserélnek, vagyis én cseréltem ki a lakásukat

Ma megtettem az első lépéseket a Boconádi Szabó Imre által tervezett kaptárak lecserélésére.
A maga idejében egy nagyon jól konstruált kaptár volt. Most se veszített ebből csak a körülmények változtak meg.
Bár én is elméhészkedtem benne majd 2 évig, de most, hogy a célom egy nagy méhészet létrehozása így az irányvonal csak a rakodó kaptár lehet, mert sokkal jobban automatizálható és nagy mennyiségben sokkal kezelhetőbb mint a boconádi kaptárak. Néhány kép a költöztetésről:

       

Bár még el vagyok maradva a kaptárakkal is, mert nincsen még a mai napig megcsinálva az önálló lábuk amin majd a föld felett lesznek 30 cm-re és azok a kis mocsok hangyák majd nem tudnak belemenni a kaptárakba és nem lopkodják a mézet. Mert az ember azt hinné, hogy á csak néhány hangya, ja de el tudnak hordani több kiló mézet, aztán ettől még többen lesznek és a végén már nem is méheket hanem hangyákat tartok... Szóval a hangyák jelentős kárt tudnak okozni.

 


2019.04.13. - Méhek átvizsgálása, no meg az atka átka

Ma még az utolsó 3 családot is átvizsgáltam. Kiszedtem több zugépítményt, több száz herefiasítást, meg tettem be nekik új műlépet.
Az egyik családban ahol még meg volt az atka csík ott nem volt semmi atka, de egy másik családban ahol az atka csíkot már az ősszel lerágták ott ezek voltak a fiasban:


     

Egy kis kupac atka szar meg egy atka, no meg egy másik is. Gyorsan be is olvasztottam az egész lépet atkástul, heréstül.

 


2019.04.11. - Kaptár főzés. Micsoda ? Főtt kaptár ???

Sokszor lehet hallani, hogy kifőzik a kaptárakat. Akkor lássunk egyet. Egy kaptár fiók, meg egy aljdeszka rotyog az olajban. Nekem ez a szimpla olajos cucc nem jön be.
Még ugyan egyszer sem írtam, hogy pozdorjából csinálom a kaptárjaimat, csak a figyelmes szemlélő veheti észre, hogy a fotókon abból készült kaptárakat is lehet látni.
Ezek beitatásához pálmaviasz, paraffin, lenolaj és étolaj keverékét használom. Tökéletesen vízálló lesz tőle a pozdorja.
Igaz a fotón most pont egy fa kaptár fiók és aljdeszka szerepel, de kb. ugyanez a történet a pozdorja esetén is. 


2019.04.09. - Építkeznek ezerrel...

Gondoltam, megnézem mi van a kaptárakban. Hát elkezdtek összevissza zugépítményeket húzni. Nem győztem őket kivagdosni. Na gyorsan kell a műlépes keret, hát persze, hogy egész télen ba....m rá, hogy csináljak így gyorsan az 5000 db-os készletemhez fordultam, aztán fúrás, kapcsozás a 18 db-os sablonomban, aztán fűzés, azt zutty bele egy műlép s már raktam is a kaptárba. Van amelyikhez mindjárt kettőt is. Úgy belejöttem a zugépítmények kivágásába, hogy egy tele petézettet is kirángattam aztán nézem az egyiket tele van fedetlen fiassal.
Na valahogy beszorítottam két keret közé, majd csak valahogy befedik, azt miután kikeltek, akkor szedem ki.
Fotót nem csináltam, mert meleg is volt meg úgy azért 24 családot gyorsan végig rohanni összeszegeléssel együtt, hát ráment vagy 3 órám.

 


2019.03.24. - Megjöttek a hívatlan vendégek is

Ismét kiraktam egy öreg lépet kinyalatni a méhekkel. Aztán később arra jártam és ezt láttam :

   

A második képen lévőt úgy csípőből elnyomtam, míg a 3ik képen lévőt egy kicsit marasztaltam, mert nem volt nálam a fotómasina így amíg visszajövök bizton elrepült volna, így egy kicsit rányomkodtam a fejére a méhsejt viaszperemét azt így nem tudott addig kijönni :) Majd ez is be lesz olvasztva...

 


2019.03.22. - A pillangó is szereti a mézet

Kiraktam az öreglépeket kinyalatni a méhekkel. Aztán később arra jártam és ezt láttam :

 

 


2019.03.16. - Nagy a tavaszi forgalom

Régen nem írtam, ezt a fotót is már vagy 1 hete készítettem

 

 


2019.02.18. - Azt a káva, azt sem tudja mit árul...

Szoktam olvasgatni az omme apróhirdetéseket, hát az alábbin megakadt a szemem :Azt sem tudja mit árul, elég nagy bak fasz lehet. Valaki szóljon már neki, hogy ne legyen már ennyire primitív és legalább írásban adja meg a tisztes nevét annak a méhfajtának : Buckfast. (Tudom magától adódik a kérdés, hogy miért nem szólok neki én... hát mert még a végén az én káva anyámat, hogy szóltam neki)
Vazzee, ez agyarország írni olvasni nem tudnak, csak ikszelgetni, de még akkor is a rosszat !

 


2019.02.17. - Na ma is elfogyott egy család...

Feltűnt, hogy nem annyira aktívak, kinyitottam, hát szegények éhen haltak, 10-20 méh még olyan dermedten mozgott.
Pedig 5 napja még teljesen életképesnek tűntek... akkor kellett volna jobban megnéznem, most így maradt a takarítás meg lett egy üres kaptár. Tanulom a méhészetet, az élet a legnagyobb tanítómester. Béke poraikra..., a kályhában végezték.

Jut eszembe pont erről, hogy sokaknál látom, hogy a kaptár takarítás az a puszta földre történik meg szétszórva.
Már tavaly is feltűnt nekem, hogy minden méh hulla a kaptárak körül idővel eltűnik. Valószínűleg a madarak, egerek, gyíkok, meg mit tudom én micsodák elhordják őket.
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy akár egészségesek akár betegek voltak, nem tartom jó ötletnek szétszórni őket, mert oda vonzza az összes nem biztos, hogy kívánatos egyéb állatot, vagy sokkal könnyebben visszakerülhet egy betegség a többi családhoz, pl. nosema, vagy vírusok.
NB kaptárt is egy öreg porszívóval (melybe egy papír porzsákot teszek) szoktam takarítani, azt ha a porzsák megtelt akkor vagy kályha, vagy úgy külön tüzet rakok és eltüzelem.

 


2019.02.16. - Én nem értem a kesztyű nélkül méhészkedőket !

Sok videót láttam ahol kesztyű, meg mindenféle védőfelszerelés nélkül méhészkedik az ürge... Azt még úgy megértem, hogy azon szerencsések közé tartozik akiknek olyan vastag a bőrük, hogy kb. leszarják ha megszúrja őket a méh, DE azt már nem értem meg, hogy mi abban a jó, hogy az egész keze propoliszos ragacsos lesz és utána (gondolom) rengeteg ideig sikálja mire lejön a kezéről.

Gondoltam biztos jó lehet, ez a kesztyű nélkül méhészkedés. Kipróbáltam én is. Megfogtam 1-2 keretet és már csupa ragacs lettem a propolisztól, nem szúrt meg egy méh sem, szerencsére. Amúgy nem vagyok az a kifejezetten méhszúrás ellenálló.
Szóval vagy 2 percig sikáltam a kezemről a ragacsot sőt már hígítót is bevetettem na ez vitte rendesen.

Tehát nem értem mi abban a jó, hogy puszta kézzel ??? hiszen ott van a kesztyű, ráragad a propolisz szétkenődik és még konzerválja is kesztyű anyagát. 2000 Ft egy kesztyű, azt ha évente cserélni kell hát akkor mi van ? nem fér bele a költségvetésbe :) ? 


2019.02.16. - Méh itatás még korai ?

Reggel kimentem a méhekhez és olyan furcsán nézem, hogy a kicsöpögő víz az úgy megfagyott. Mondom lehet még korai volt kitenni nekik az itatót ??? Aztán délben is arra jártam addigra a jég leolvadt és már használatba is vették az itatót.. Sohasem korai :)

 

 


2019.02.13. - Ma útra keltek a méhek

Amelyik család túlélte az ma mind repült. Meg volt a tisztuló repülés is. A fólia sátram teteje őrzi a nyomát :) Hát voltak családok amik nozématózisban lepotyogtak. Majd kitakarítom, a kaptárakat meg kisikálom flóraszeptes vízzel. A méhcsaládszám csökkenés az olyan 25-30 %-ra tehető, pontosat még nem lehet tudni, mert volt olyan család amelyikben 4 nappal ezelőtt még rendben mozogtak, azt most meg nem volt forgalom a kijáróban, kinyitom és nagy része lepotyogott vagy tenyérnyi foltokban belebújva maradtak a lépsejtekbe.


 

 


2019.01.04. - Az eszem megáll - és nem a méhekkel van a baj azok szépen telelnek

Új év új kihívások. Az ember azt hinné, hogy így ötven körül már nem érheti új meglepetés ebben a rohadt országban élő rohadt emberekkel kapcsolatban.

Készítettem egy keretléc marógépet. Nem egy bonyolult szerkezet, a yutyúkon is van ilyen megoldás, én is onnan vettem az ötletet. Hanem amikor felhív a faszi, hogy érdekli a gép és, hogy tudnék-e neki videót feltenni a működéséről. Mondom neki, hogy nem érek én erre rá eljön azt megnézi. Hát, hogy ő nagyon messze és igazából van neki ilyen csak, mindig kikapja a kezéből a lécet a gép. NA ITT LÁTTAM, HOGY KÁVÁRA NEM VENNI AKAR HANEM CSAK KÍVÁNCSISKODIK. MONdom akkor erősebben kell fogni a lécet... Azért ehhez már vastag bőrű pofa kell. Na mindegy lesz....rtam.

Erre ma a élet szinte megismétli önmagát. Készítettem atka csíkokat. Az ötlet természetesen nem az enyém, hanem mivel az eddigi tapasztalataim alapján Magyarországon a fórumokban csak a köcsögök és a fikázók vannak, így már le is sza...om őket és kizárólag külföldi méhészes videókat és fórumokat látogatok. Szóval külföldről begyűjtve az ötleteket és ezeket vegyítve kombinálva a magyar viszonylatra átültetve kikísérleteztem, hogy a legjobb az atka irtó csík. Gondoltam, hogy ha már egy csomó időt eltöltöttem vele s az eredmény is jó, akkor miért ne hirdetném meg, hogy más is eredményesen használhassa és nekem meg lenne belőle egy kis pénzem.

Szóval ma felhív egy faszi, hogy ő méhész és milyen az az atka csík amit árulok, milyen hatóanyag milyen vastag a papír, stb. Itt elkezdtem gyanút, fogni, hogy ez is csak egy kíváncsiskodó rohadék, majd kis is nyögi, hogy hát ismeri a receptet csak, hogy milyen papírból csinálom, NA MONDOM AKKOR ELMÉSZ A BOLTBA AZT VESZEL PAPÍRT AZT MEGCSINÁLOD. aztán elköszöntem és KINYOMTAM A 3.14CSÁBA.

Szóval ez magyarország, úgyis mondhatnám, hogy AGYARORSZÁG.

DE nem lenne az egésszel baj, felhív, eljön, hoz 2 üveg mézet vagy egy üveg bort ajándékba megkérdezi, hogy hogyan csinálom szívesen megmutatom neki, még tanácsokkal is ellátom, sőt még ajédékba is adok neki ..... , de csak úgy feltart... hát a káva anyádat azt.

 


2019.01.03. - Szépen haladok, készülnek a kaptár fiókok és az e-kaptáram sem pihen

Tavaszra meglesz a 100 kaptár, a keretlécekből már több mint elég van, már 5e-nél járok, de mindig akad egy két deszka amiből éppen kijön néhány léc, másra meg nem alkalmas mert vékony. Az e-kaptár is halad, most éppen a wifivel küzdök, de már körvonalazódik a megoldás. Közben már elkészült egy kupac fűtőpanel is. A tervek és az igények meg ötletek folyamatosan nőnek :), így mindig van min agyalnom.
Természetesen semmilyen fotót nem teszek fel róla, mert még azt is kifikázzák a fórumos nyomorékok, mint a méhanya inszemináló felszerelést, mert nincs más dolguk mint a másikat oltogatni.
De sza...ok rájuk nagyívben. :) Csak nemfognak ilyen senkiháziak megakasztani.

 


2018.12.05. - Fáznak a méhek

Most így, hogy kissé lehűlt a idő és itt a tél hát bekukucskáltam a méhekhez, bizony fáznak és rezegnek, hogy meleget termeljenek.
Kipróbáltam a tervezett kaptár fűtést és nem rossz... a kísérlet folytatódik, a végeredményre nagyon kíváncsi leszek.

Közben benéztem a méhészklub fórumra, és ismét megállapítottam, hogy sok a faszfej, nem kellek én ehhez, ezek a hülye fórumozók nélkülem is nagyon jól el tudják saját magukat szórakoztatni egymás oltogatásával, fikázásával....

 


2018.11.02. - A méhek vígan repülnek

Ahogy visszaemlékszem gyerekkoromra anyám mindig azt mondta, hogy "halottak napjára leesik az első hó". Hát azóta eltelt sok év és nem hó, hanem 18 fok van. A méhek vígan repkednek virágport gyűjtögetnek, mert még van miről... Kicsit furcsa lett az időjárás.
(Így a képeken nem igazán látszanak a repkedő méhek, de jó sokan voltak) 


2018.10.21. - Vége van a jó időnek

Eddig kint csinálgattam a kaptárakat, keretléceket, meg a méhészkedéshez a kellékeket, de most ez az igazi őszi hideg esős idő bekergetett.
De legalább rendet raktam az asztalomon :), na persze nem csak úgy véletlenül, hanem elkezdek készülni a téli szezonra és a februárban abba maradt méhes elektronikai fejlesztéseket előszedem és amíg a méhek próbálnak túlélni, addig én olyanokon töröm a fejem, hogy könnyebben túlélhessék a telet és könnyebbé tegyem a méhekkel való foglalatoskodást.
Még 2017-ben abba maradt méhes elektronikai kezdetek 


2018.10.14. - Rablás

Szép őszi dőben egy kicsit az egyik megszállta a másikat... 


2018.10.05. - Atkaság

Egyik méhcsaládomat kipusztítottak az atkák. Maradt kb. 20-30 méh meg az anya. Érdekes, hogy az atka csíkok berakása után 2 nappal pusztultak ki, míg az összes többi családban elhullás sem volt.
DE nem csak a méhek, az atkák is jelentősen pusztultak a csíkoktól, mert a kaptár aljban a más kaptárokhoz képest 10-szer annyi atka volt.
A megmaradt pár méhet megvizsgáltam és az egyik példányon 6 db volt. Készítettem néhány fotót.
Az első képen a méhen jól látható 2 atka, míg a többi a szárny alatt meg a hasán volt. A második képen a kaptár aljból szedett atka hullák vannak, míg a harmadik képen oxálsavas oldatos fürdetés utáni friss atka hullák láthatók.

   

Számomra az volt a legmeglepőbb, hogy a mozgó atkát amikor lekentem oxálsavas oldattal, semmi változás nem történt, ugyanúgy mászkált tovább mint eddig, majd kb.20 perc után pusztult el. Így gondolom, hogy az oxálsav nem szétmarja az atkát hiszen ekkor valószínűleg csípné a sav és ettől a mozgásán szerintem látszódna, hogy valami nem stimmel, de semmi változás nem történt, nem szaladgált össze-vissza mint a mérgezett egér, a lábait sem marja le a sav hiszen a friss hullákon ott vannak a lábak. Én úgy gondolom, hogy belülről mérgezi meg az oxálsav és ha ez igaz lehet akkor kialakulhat egyfajta rezisztencia az oxálsav ellen is.

 


2018.09.28. - Darázs csípés - Méh csípés

Mindkét esetben szúrásról beszélhetünk. Már mások mindent leírtak erről ezért inkább egy linket teszek ide : darazscsipes-mehcsipes

Alább egy méh fullánkja, a képen milliméter osztás látható 


2018.09.25. - Így járnak a kaptárrabló darazsak

Reggel kilátogattam a méheimhez. Hát az egyik kaptárba/ból úgy járkáltak a darazsak mintha ott laknának, mintha ez lenne a bevásárlóközpont. Na több se kellett, mondom itt el kell a segítség a méhek javára...
Gyorsan hoztam a gázlángos vendég marasztalómat :) Így járnak a tolvajok:
Az utolsó egy kicsit odakozmált :)

   


 


2018.09.25. - Már majd 2 hónapja nem írtam semmit sem

Ez a nagy kimaradás a "dolgom több mint időm" probléma miatt történt. Mivel a célom a 100 méhcsalád és ezt azóta sem adtam fel, így bizony ehhez legalább 100 kaptár kell, legalább 1000 keret, de a méztérhez és a tartalékkal együtt kb. 3000 keret, stb.
Hát készítettem a kaptárakat. Az első elgondolás az NB kaptár felé orientálódott, de aztán felismertem a rakodó kaptár nyújtotta előnyöket és így neki álltam a rakodó kaptár készítésének. Ebből is a Tamási rendszerű tetszett meg.
Szóval elkészült 16 db tamási rakodó, kifőzve viaszos olajban és felfejlesztettem az állományomat 40 családra. Hát ez még sajnos biztosan változni fog negatív irányba, mert ez a mostani nappali tízen 1-2 fok és az éjszakai fagy az visszafogja vetni néhány család fejlődését és ez sajnos a végüket is jelenti, mert kevesen vannak és így nem fognak tudni kitelelni.

 


2018.07.29. - Használják az itatómat

Percenként 10-15 méhecske látogatja az itatót, szóval már nem csináltam hiába...
Milyen békésen iszik a két ellenség.

 

 


2018.07.29. - Még melegebbük van

Tombol a nyár, a napon 50 fok. 


2018.07.14. - Melegük van

Egy kicsit melegük van.

Olyanok mint egy szakáll és bajusz a száj körül :)


 


2018.07.12. - Megatkultam

Lentebb írtam, hogy én még soha nem találkoztam atkával...

Hát a mai napon ez is megtörtént, kiszedtem egy darab zugépítményt amibe néhány here báb, méz és virágpor volt. Éppen a herebábokat szedegettem ki hogy megegyem a mézes lépet és egyszer csak ott szalad egy ilyen kis genyó a lépen.
Gyorsan elkaptam, aztán kilapult az ujjaim között, aztán elkezdtem figyelni a herebábokat hát még 3 előkerült. Szóval nekem is van ilyenem bibi-bí :) Biztosan a használt a méhanyákkal került be hozzám, de lehet, hogy mindig is volt csak eddig még egyet sem láttam. Na mind1 azért ebben az évben is bekerül a fluvalinátos csík a kaptárakba.

Ilyenek a kis genyók miután kilapultak :


 


2018.07.11. - Új családok

Régen írtam, ezért most megint elszórakoztatom magam :)

Vettem/kaptam 1-2 éves méhanyákat. Az új leendő családoknál tényleg igaz az a 70 %-kos elfogadási arány....
2 nap alatt lezajlott a méhek polgárháborúja. Van ahol egyszerűen megtaláltam az anyát a kaptár alján összegörbülve, van ahol nem, van amelyiket kirabolták, sőt még a lépeket is tenyérnyi foltokban lerágták, úgyhogy megvolt az igazi méh háború a újakhoz tartozók és a régiek között.
Be kellett vetnem a méhkaptár porszívómat is mert csináltak rendesen szemetet a kaptárak aljába.

Mondjuk először még helyem sem volt nekik, így gyorsan össze ütöttem használt szekrény lapokból kis 3-5 keretes sorkaptárakat és az itt lakó méhektől elvett 1-2 kerettel töltöttem fel őket.

Aztán az a 30 % el nem fogadás egy kicsit megüresítette a sorkaptáraimat, így most megint próbálok találni használt méhanyákat és azokból meg az azóta felfejlődött családokból, újabbakat létre hozni.
A kezem "meggyógyult", hát 100-as már sosem lesz de azért még tudom használni.

Na most csak ilyen kutya futtában írtam, s néhány fotó a sorkaptáraimról:


 


2018.06.27. - Méh itatóm

Az itatóm továbbra sem népszerű a méhek körében bár néha látok a rajta lévő csapon egy-egy méhet inni. Szerintem a reggeli harmatból nyernek vizet, mert rengeteg nálam a zöld. Sőt a málnásom mögé kerültek az első méhek a málnás meg beindult aztán olyan erdőt varázsolt a kaptárak elé, hogy nem is látszanak....


 


2018.06.27. - A fórumokról megint

Na ma elolvastam mit írtak arra, hogy lefaszfejeztem a deGonosz felhasználót. Hát persze, hogy kicenzúrázták, nem baj itt szabadon lehet olvasni. Na a sok fórumban csücsülő faszfej akik annyira ráérnek, hogy ott töltik ki életidejüket a másik fikázásával.
Tegyék kedvükre, ki is nyalhatják.

Persze mindig ott van az amit elfelejtenek, hogy TISZTELET A KIVÉTELNEK és AKINEK NEM INGE NEM VESZI MAGÁRA !

Még az inszemináló felszerelésemet is kifikázták, mert persze savanyú a szőlő....., képet pedig azért nem teszek fel róla, hogy nem ezt kell lemásolni, bárki készíthet, de csak kevés tudja meg is csinálni és még kevesebb tudja használni is.

Szóval az irigység az csak úgy fröcsög belőlük, "hát nehogymá többre vigye mint mi akik csak oltogatjuk a másikat a fórumban..."

Akkor rohadjatok meg a fórumotokban :))))))).

 


2018.06.27. - Az a körfűrész... én is megismerkedtem vele

Csinálgattam a dolgomat, készítem a kereteket meg a kaptárakat, fűrészelek, stb. Persze ha az embernek nincs sok pénze akkor saját maga csinálja meg a dolgokat, így ócska deszkából fűrészelek, gyalulok, ennek köszönhetően egy repedt deszka fűrészelése közben, hát az bizony széthasadt én meg toltam jó nagy erővel aztán 2 ujjam az bizony a fűrészkorongban kötött ki. Nagy szerencsém volt mert csak a csontig jutott az ujjaimban de így műtőben kötöttem ki, összevarrták állítólag még akár használni is tudom majd. Szóval nem véletlenül lehet asztalosokat látni ujjatlan kezekkel... Egyezred másodperc és volt ujj nincs ujj.
Kicsit magamba roskadtam és átértékeltem az életemet, de szerencsére hamar túl léptem az eseményeken és aztán 3 napos sebbel kötözött kézzel csak befejeztem azt a fűrészelést.
Így aztán ezen felbátorodva azért az élet nem állt meg és ugyan kicsit lassabban, de azért halad a kaptár készítés. Ugyan most csak 3 ujjal dolgozgatok... sőt kifejezetten érdekes volt méhészkedni 1 kézzel, de szerencsére valaki feltalálta a keret fogót és ennek segítségével azért egy kicsit tudtam a méhekkel is foglalkozni. Most amikor írom ezeket a sorokat éppen az orvosnál ülök varratszedésre várok, így az elkövetkezendő 3 órában lesz időm írni, legalább húszan vannak még előttem.


 


2018.06.25. - Méhész fórumok faszfejei, most éppen a meheszklub oldalról

Már lentebb írtam, hogy használt méhanyákat veszek és ezzel próbálok időt nyerni. Találtam is tőlem 250 km-re 2016-17 es anyákat. Nincs túl sok gyakorlatom a méhanya postázásban és az eladónak sincs. Így gondoltam, hogy megkérdezem a méhészklubos fórumban hogyan lehetne postázni. Na ezt nem kellett volna.. a szokásos történés, felteszem a kérdést :

" Sziasztok,
Szeretném kérdezni, hogy méhanya postázás mennyire megbízható ? Hogyan kell csomagolni, és milyen szolgáltatással célszerű postára adni, hogy másnapra meg is érkezzen ?
Köszönöm
"

erre egy faszfej nekem esik, hogy mit képzelek és kb. menjek a picsába.

"Semennyire, ha bejegyzett anyaszaporító vagy, illene tudnod, ha illegálba csinálod akkor élelmeskedj, és ne itt kérdezz, hogy merre, hogyan, hány méter. :-X"

Ismét megállapítottam a fórumokról : Mindig tartalmaznak legalább egy felhasználót, legalább egy bejegyzést és legalább egy faszfejet.

 


2018.06.21. - Saját fajtájukat is megtámadják rabolnak

Az egyik kaptárnak nekiestek a valószínűleg a másik kaptárból áttelepített méhek rabolni. Csak tudnám miért lesz minden rablásnál az a sok fekete pötty a kijáró körül.
Most éppen bedugóztam a kijáratot, így akik bent rekedtek azok majd megszokják az új anya rezgését, a kintiek meg nem tudnak bemenni. Általában két nap alatt helyre áll a rend.


 


2018.06.11. - Így végzi a here a párzás után

A kinti barkács asztalomon találtam ezt :Egy párzott here bevégezte a küldetését.

 


2018.06.10. - Here irtás

Kiszórtam egy csomó herét, még mindig nem láttam egyetlen atkát sem rajtuk.
Sőt ami azt illeti a valóságban még soha sem láttam atkát, szerintem nem is létezik, csak valaki kitalálta, hogy legyen mivel a népeket ijesztgetni :)

 

 


2018.06.08. - Álcázás

Már áprilisban elkezdtem anyabölcsőbe álcákat rakosgatni, de mindig kiürítették a műanyag bölcsőket :(
Aztán beraktam 1 keretnyi anyabölcsőt, hogy tisztogassák. Hát üres keretnek nézték aztán beépítették hereléppel, az anya meg telepetézte... Hát jól kiba...tak velem, anyákat akartam aztán apákat kaptam :) S a sikertelenségen felindulva vettem a használt anyákat amiket az előbb írtam. S közben neki álltak a családok is saját maguk bölcsőket húzni, hát most meg annyi bölcsőm van, hogy nem győzöm nekik az új kaptárakat beállítani, meg a méhes kereteket kivenni a családoktól. Szerencsére most éppen van hordás is, mert a japán akác van terítéken.

 


2018.06.01. - Vettem, hoztam és elmentek ...

Vettem 8 db használt méhanyát. Gondoltam, ha elpusztulnak keveset vesztek rajtuk. :(
2 erős családból elvettem összesen 16 keretet és méhet, szétraktam az anyákhoz.
2 anya másnapra megszökött a kivett méhekkel együtt (vagy egyszerűen leölték, bár nem találtam meg a kaptárban)
Aztán az erős családok megsértődtek és kirabolták az üresen maradt kaptárakat, vagyis csak visszaszerezték az elvett mézüket.
A maradék 6 kis család viszont szépen őrzi a bejáratot, s szembe száll a kaptárrablókkal. Még nem bolygatom őket, hogy erősödjenek és megszokják az új anyát meg kaptárt.
Majd legközelebb szárnyvágás következik és azonnali kijáró szűkítés. Valamikor meg kell tanulni a gyakorlatban is :)
Én lemerem írni a kudarcot, nem úgy mint a sok fórumos, akik csak oltogatják a másikat meg úgy osztják az észt mintha méhanya szülte volna őket, persze mint mindenben itt is tisztelet a kivételeknek :)

 


2018.05.19. - Hol tartok februárhoz képest ?

Hát... nem mondom, hogy minden elkészült amit terveztem, de azért nem ültem tétlenül sem.
Elkészült 1500 keretnyi léc. Többségében NB, de ami nem adta ki az NB méretet az Hunor és ami annak is kicsi volt az meg FB lett.
Elkészült az első NB26-os higiénikus kaptár prototípusom vagyis 70%-ban van kész, még a lábakkal, a tetővel és a rostakeretekkel vagyok elmaradva.
Megvan a többi kaptárhoz az anyag. Kitaláltam, hogyan tudom gyorsan sorozatban csinálni a munkafolyamatokat, több sablon is készült a gyorsabb munkához.
Szinte kitanultam az asztalos mesterséget is.
Ettem a méhek által gyűjtött mézből, rágcsáltam propoliszt, meg mézes méhviaszt. Ez lehetett a rágógumi őse :)
Beszereztem famegmunkáló gépeket, készítettem egy csomó kiegészítőt, stb...
Elkészült egyelőre még csak a "deszka modell" - de működik - a digitális kaptármérleg, hőmérő, páramérő, megvannak a tervek a wireless elérésről és még a saját általam praktikusnak vélt 5leteimről.
Megvannak az inszemináláshoz a cuccok, még egy kis gépmunka kell hozzá és próba cseresznye :)
Készítettem egy méhitató tartályt, meg hozzá egy csepegtető deszkát, de a méheket tökre nem érdekli..., azonkívül, hogy 1 belefulladt a deszka végén lévő vízbe, egy másikat meg én mentettem ki, egyáltalán nem járnak oda. Azóta a deszka végéről elszedtem a tálcát, így már abba sem tudnak belefulladni ami ott összegyűlik, igaz azóta jól nő a zöld ott.
Beraktam vagy 10 új műlépes keretet, hogy ne unatkozzanak a méhek, s ne azon gondolkozzanak, hogy melyik faágra repüljenek ki.
Az anya nevelés egyelőre nem sikerül, mindig kiürítik az álcázott bölcsőket. Lehet a tavalyi hűtőben tárolt méhpempő nem tetszik nekik, vagy csak nem akarnak az anyás családok új anyát nevelni, nem tudok rájönni mi nem jó.
A tavalyi kb. 50 méhszúráshoz képest ebben az évben még csak egyet kaptam :)
Elfogyott a pénzem, mindet a hülye méhekre vagyis a velük kapcsolatos dolgokra költöttem :(
Összegezve még mindig tetszik a kihívás és csinálom tovább, nincs megállás :).

 


2018.04.23. - 5 mm alatt és 10 mm felett...

Ahol ennél kisebb rés van azt beragasztják, ahol meg nagyobb azt beépítik. Nekik nem szab határt az önkormányzat, csak az odú vagy a kaptár fala :)
Eggyel kevesebb keret volt az egyik kaptárban, hát nem tétlenkedtek...


 


2018.03.03. - A propoliszról...

Több weboldalon láttam, hogy a propoliszt mint csodaszert emlegetik. Ezzel nem is lenne baj, ha nem nem azt olvasnám, hogyha pl. 10 napig 3x20 cseppet eszik akkor a szájüreg, fogínyre van hatással ha 30 napig eszik akkor rákos megbetegedésre, ha 25 napig akkor asztma, tüdő, és stb.. Na ez az ami egy káva nagy kuruzslás, ugyanazt eszi és ha ennyi napig eszi akkor erre, ha annyi napig akkor meg arra jó. Ezt úgy őszintén szólva nagy baromságnak tartom. Persze az üzleti érdekek mindenek előtt ! Ezért még az interneten is terjeszti, persze mindjárt árulja is a propoliszt, ez nyilván a saját üzleti érdeke. Óvakodjatok az ilyen kuruzslóktól.. Szóval a propolisz tényleg tartalmaz sokféle összetevőt ami hasznos az emberi szervezetre, de nem attól fog meggyógyítani, hogy mennyit eszel belőle, mert ha ezen múlna akkor egyél meg 5 kg-ot. Na ekkora mennyiség már múmiát csinál belőled :)))

 


2018.02.23. - Írok megint egy kicsit...

Ismételten meg kell állapítsam, hogy a fórumok mindegy melyiket nézzük, mindig tartalmaznak legalább egy felhasználót, legalább egy bejegyzést és legalább egy faszfejt, s innen már egyenesen látszik is, hogy minél több a felhasználó annál több a faszfej is.

"Míg a föld kerek mindig lesznek faszfejek"

Szóval a meheszforum és a meheszklub fórumok is ugyanúgy tele vannak mint bármelyik másik fórum. Mindig vannak okosabbak, akik megmondják a tuti frankót, persze a másik kedvencem a gugli a barátod válasz. A méhészfórumon az a baseball sapkás az egy ritka nagy faszfej, de a hatszög kaptáras sem marad le sokkal mögötte. Biztosan nagyon értenek hozzá, de az egójuk még annál is nagyobb. Emberileg meg kb. a béka segge alatt vannak. Mindezt a véleményt úgy írom, hogy nem is kerültem velük még csak szóváltásba sem, kizárólag a fórumok átolvasása után egyszerűen csak ez a vélemény fogalmazódott meg bennem róluk, persze van még sok faszfej... áhhh, mindegy hagyjuk, a fórumok nálam csak read-only módban üzemelnek.

Eme kicsit nagyon negatívra sikerült kitérő után valami hasznosat is írjak..
Ezerrel megy a keret és a kaptár készítés.
A fejembe vettem, hogy a lehető legolcsóbban fogom megcsinálni. Na ez úgy az ami nem sikerül, vagyis részben, mert tényleg a minimumból hozom össze, csak be kellett szereznem hozzá egy csomó kelléket mint pl. fűrészgép, gyalugép, korongok, marófejek ezekből ilyen s olyan fajta is. Így egy kicsit elszálltam a költségvetéssel.
Végül is nem a keret meg a kaptár kerül így sokba hanem az ezzel kapcsolatos egyebek. De lassan elkészülök a kitűzött 1300 db NB kerettel, igaz közben a kisebb lécekből rengeteg Hunor és fél NB keret léc is készül egyidejűleg. Egyenlőre még csak fel van fűrészelve és méretre darabolva, s majd jön még egy gyalulás meg a marás.
Ha a keretlécekkel elkészültem akkor utána jön a kitűzött 100 db kaptár, vagyis 100 db családnak való 50 db NB26-os kaptár, persze itt is párhuzamosan készül a rakodó kaptár is, mert az éppen beszerzett alapanyagból pont egy 20 cm-es csík esik le ami pont a fél keretes fióknak lesz megfelelő.
Egy kicsit el is vagyok maradva, mert a kaptár főző kádat is még el kell készítenem, ugyan már beszereztem egy tábla vaslemezt csak ez az állandó esős havas vizes időben semmi kedvem sincs odafagyni egy tábla vaslemezhez.
És ehhez jön még a műlép öntő berendezés, és még a műlépek öntése is ami akárhogy is számolom, minimum 1300 db + amit cserélni kell majd.
Szóval a feladat nagyon nagy, mindenki le akar beszélni, hogy elsőre a 100 családdal nagy fába vágom a fejszémet.
Tudom, tisztába vagyok vele, DE hát nem ülhetünk tétlenül... :)
vagy ahogy Petőfi írta :
Egy gondolat bánt engemet: Ágyban, párnák közt halni meg!

Terveim szerint mire elkészülök a keretekkel, a kaptárakkal, a műlépekkel, addigra pont akác lesz és rajzani akarnak szóval el leszek látva munkával, s nem is beszélve még az anyanevelésről és az inszeminálásról.

Ja és bevetem az eddig megszerzett elektronikai és programozói tudásomat is a méhész témába, nehogy már nekem ne legyen kaptár távfelügyeleti rendszerem kiépítve riasztóval, kamerával, mérleggel és még néhány nem publikus dologgal... Ha már lúd akkor az legyen kövér :)

Te kedves olvasóm, most biztosan mosolyogsz magadban, hogy milyen hülye ez az ember azt hiszi, hogy ezt mind meg tudja csinálni.... lehet igazad van, de merjünk nagyok lenni ! Szeretnék rácáfolni a mosolyodra :)

Összegezve a dolgot lehet káva sok pénzzel is méhészkedést kezdeni, de ha az ember ügyes akkor a káva sok pénz töredékéből is el lehet indulni !

És a méhecskéim... hát a 11 családos létszám 9 családra csökkent még decemberben. Sajnos a kettő gyenge volt és a többi kirabolta és hát így meg éhen haltak. Most szinte hallom a nagy tudásúak röhögését, na a hülye kezdő..., ha 10-re nem tud vigyázni akkor hogyan fog 100-at tartani. Hát nekik üzenem, mindenki azt gondol amit akar... és szívesen olvasnék az ő kezdő kudarcaikról...

"A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra"

 

Írok is egy kicsit.

Figyelem, ezt az oldalt saját magam szórakoztatására hoztam létre, ha nem tetszik akkor ne nézd meg.

Miért kezdtem el méhészkedni ? Mert ha már a természeteshez közel kerültem a növényekkel és az állatokkal, úgy gondoltam, hogy néhány kis zümmögő is elférne a kert végében. Amikor az egész megfogalmazódott bennem (2017 április), kb. semmit sem tudtam a méhészkedésről, vagyis talán az átlagot, hogy csípnek, mézet gyűjtenek, ezt pedig az emberek szeretik hamisítani, na és kb. ennyi is.

Hát azóta már tudom, hogy a méhészkedés azért egy kicsit több annál, hogy veszünk 10 tyúkot adunk nekik kukoricát aztán tojnak tojást azt megesszük aztán a tyúkot is megesszük... Nem véletlenül önálló szakma a méhészet. - De nem adtam fel, keresgéltem az interneten a méhészetről, méhészkedésről aztán láttam, hogy azért eléggé sokan csinálják és ha ők mind meg tudtak vele birkózni, hát akkor nem lehet olyan őrdöngős, hogy nekem ne sikerülne.

Sok fórumon azt ajánlják a kezdőknek, hogy menjenek el egy méhészhez és ott a segítségüket felajánlva elleshetik a szakma minden csínját-bínját (micsoda hülye szó, sose láttam még leírva...:) Elkezdtem kutakodni, hogy mi kell hozzá ?, hol lehet ?, hol nem ?, meg stb. be is mentem az önkormányzathoz és megkérdeztem, hogy miként lehet méheket tartani. Az ügyintéző nagyon kedves volt és minden információval ellátott, adott egy bejelentő lapot is, így most már biztosan tudtam, hogy méhészkedni fogok :)

Így aztán belevetettem magam az interneten fellelhető információk tömegébe. Beszereztem a méhészek bibliájaként emlegetett "Örösi Pál Zoltán - Méhek között" című könyvét és elkezdtem olvasni, meg közben a fórumokat is, mert mégsem akartam úgy méhészt felkeresni, hogy kb. halvány mézillatú fingom sincs a dologról :)

A tudásom úgy gyarapodott, mint egy mézes keret hordásidőben, napról napra több lett. Közben szorgalmasan lestem a hirdetéseket is és egy árban nagyon kedvező ajánlatot találtam amit meg is vettem. Igaz 100 km-t utaztam a kis zümmögőkért, de még mindig és így utólag is azt látom, hogy megérte. Az eladó nagyon kedves volt, mint kiderült kb. 40 éve méhészkedik, szívesen válaszolt minden kérdésemre, sőt egyszer még meg is látogatott, hogy megnézze minden rendben van-e.

Így történt az, hogy hamarabb lettek méheim mint, hogy komolyabban értettem volna hozzájuk. Szerencsére csak a tudásom hiánya miatt nem találtam az anyákat és fiasítás sem volt. Azóta tudom, hogy a szállítás miatti stressz okozta az anyátlanságnak tűnő jelenségeket, de ez szerencsére csak átmeneti volt, mert 2-3 hét múlva már kezdett lenni fedett fiasítás is.

Szóval ez a "megkeresek egy helyi méhészt" ez biztosan működik sok embernél, hát nálam nem jött be. Igaz, előbb lettek méheim, minthogy megkerestem volna egy méhészt. Hát a fentiek után az ember ne akarjon egy helyi méhésznél szerencsét próbálni, vagy bármit is ellesni megtanulni, mert kb. nagyon csúnyán néztek rám, hogy kedvező áron jutottam méhekhez és még nem is értek hozzá. Egyből az volt a feltevés, hogy biztosan betegek, fertőzőek a méhek és azért volt olcsó. Pár napon belül szívesen meglátogattak és megnézték az olcsón beszerzett méheimet. Semmi betegségre utaló nyomot nem találtunk rajtuk. Így aztán immáron a helyi méhész megnyugodott, hogy nem kell eü. zárlattól tartani.

Ezután gőzerővel tanultam a méhészkedést, kizárólag az internetre támaszkodva. Elolvastam kb. 1500 oldalnyi méhész szakirodalmat, megnéztem kb. 20 órányi youtube videót, átolvastam több méhészfórum hozzászólásait, megnéztem több külföldi videót és weboldalt. Nem állítom, hogy profi lettem, de többet tudok a méhészetről mint áprilisban.

Azóta anyásítok, betelelek, etetek, atkázok, takarok, figyelek. Télen kaptár és keretgyártás lesz, jövőre meg anyanevelés, mézelvétel és majd folytatom az írást is...

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP