Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Itt jelenleg a számomra meghatározó videókat mutatnám meg :

Méhekkel, méhészettel kapcsolatos videók

Írok is egy kicsit.

Miért kezdtem el méhészkedni ? Mert ha már a természeteshez közel kerültem a növényekkel és az állatokkal, úgy gondoltam, hogy néhány kis zümmögő is elférne a kert végében. Amikor az egész megfogalmazódott bennem (2017 április), kb. semmit sem tudtam a méhészkedésről, vagyis talán az átlagot, hogy csípnek, mézet gyűjtenek, ezt pedig az emberek szeretik hamisítani, na és kb. ennyi is.

Hát azóta már tudom, hogy a méhészkedés azért egy kicsit több annál, hogy veszünk 10 tyúkot adunk nekik kukoricát aztán tojnak tojást azt megesszük aztán a tyúkot is megesszük... Nem véletlenül önálló szakma a méhészet. - De nem adtam fel, keresgéltem az interneten a méhészetről, méhészkedésről aztán láttam, hogy azért eléggé sokan csinálják és ha ők mind meg tudtak vele birkózni, hát akkor nem lehet olyan őrdöngős, hogy nekem ne sikerülne.

Sok fórumon azt ajánlják a kezdőknek, hogy menjenek el egy méhészhez és ott a segítségüket felajánlva elleshetik a szakma minden csínját-bínját (micsoda hülye szó, sose láttam még leírva...:) Elkezdtem kutakodni, hogy mi kell hozzá ?, hol lehet ?, hol nem ?, meg stb. be is mentem az önkormányzathoz és megkérdeztem, hogy miként lehet méheket tartani. Az ügyintéző nagyon kedves volt és minden információval ellátott, adott egy bejelentő lapot is, így most már biztosan tudtam, hogy méhészkedni fogok :)

Így aztán belevetettem magam az interneten fellelhető információk tömegébe. Beszereztem a méhészek bibliájaként emlegetett "Örösi Pál Zoltán - Méhek között" című könyvét és elkezdtem olvasni, meg közben a fórumokat is, mert mégsem akartam úgy méhészt felkeresni, hogy kb. halvány mézillatú fingom sincs a dologról :)

A tudásom úgy gyarapodott, mint egy mézes keret hordásidőben, napról napra több lett. Közben szorgalmasan lestem a hirdetéseket is és egy árban nagyon kedvező ajánlatot találtam amit meg is vettem. Igaz 100 km-t utaztam a kis zümmögőkért, de még mindig és így utólag is azt látom, hogy megérte. Az eladó nagyon kedves volt, mint kiderült kb. 40 éve méhészkedik, szívesen válaszolt minden kérdésemre, sőt egyszer még meg is látogatott, hogy megnézze minden rendben van-e.

Így történt az, hogy hamarabb lettek méheim mint, hogy komolyabban értettem volna hozzájuk. Szerencsére csak a tudásom hiánya miatt nem találtam az anyákat és fiasítás sem volt. Azóta tudom, hogy a szállítás miatti stressz okozta az anyátlanságnak tűnő jelenségeket, de ez szerencsére csak átmeneti volt, mert 2-3 hét múlva már kezdett lenni fedett fiasítás is.

Szóval ez a "megkeresek egy helyi méhészt" ez biztosan működik sok embernél, hát nálam nem jött be. Igaz, előbb lettek méheim, minthogy megkerestem volna egy méhészt. Hát a fentiek után az ember ne akarjon egy helyi méhésznél szerencsét próbálni, vagy bármit is ellesni megtanulni, mert kb. nagyon csúnyán néztek rám, hogy kedvező áron jutottam méhekhez és még nem is értek hozzá. Egyből az volt a feltevés, hogy biztosan betegek, fertőzőek a méhek és azért volt olcsó. Pár napon belül szívesen meglátogattak és megnézték az olcsón beszerzett méheimet. Semmi betegségre utaló nyomot nem találtunk rajtuk. Így aztán immáron a helyi méhész megnyugodott, hogy nem kell eü zárlattól tartani.

Ezután gőzerővel tanultam a méhészkedést, kizárólag az internetre támaszkodva. Elolvastam kb. 1500 oldalnyi méhész szakirodalmat, megnéztem kb. 20 órányi youtube videót, átolvastam több méhészfórum hozzászólásait, megnéztem több külföldi videót és weboldalt. Nem állítom, hogy profi lettem, de többet tudok a méhészetről mint áprilisban.

Azóta anyásítok, betelelek, etetek, atkázok, takarok, figyelek. Télen kaptár és keretgyártás lesz, jövőre meg anyanevelés, mézelvétel és majd folytatom az írást is...

 

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide