WWW.ELELMESTULELO.HUMiért
Magamról
Méhek, méhészet
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Itt jelenleg a számomra meghatározó videókat mutatnám meg :

Méhekkel, méhészettel kapcsolatos videók

Írok is egy kicsit.

Miért kezdtem el méhészkedni ? Mert ha már a természeteshez közel kerültem a növényekkel és az állatokkal, úgy gondoltam, hogy néhány kis zümmögő is elférne a kert végében. Amikor az egész megfogalmazódott bennem (2017 április), kb. semmit sem tudtam a méhészkedésről, vagyis talán az átlagot, hogy csípnek, mézet gyűjtenek, ezt pedig az emberek szeretik hamisítani, na és kb. ennyi is.

Hát azóta már tudom, hogy a méhészkedés azért egy kicsit több annál, hogy veszünk 10 tyúkot adunk nekik kukoricát aztán tojnak tojást azt megesszük aztán a tyúkot is megesszük... Nem véletlenül önálló szakma a méhészet. - De nem adtam fel, keresgéltem az interneten a méhészetről, méhészkedésről aztán láttam, hogy azért eléggé sokan csinálják és ha ők mind meg tudtak vele birkózni, hát akkor nem lehet olyan őrdöngős, hogy nekem ne sikerülne.

Sok fórumon azt ajánlják a kezdőknek, hogy menjenek el egy méhészhez és ott a segítségüket felajánlva elleshetik a szakma minden csínját-bínját (micsoda hülye szó, sose láttam még leírva...:) Elkezdtem kutakodni, hogy mi kell hozzá ?, hol lehet ?, hol nem ?, meg stb. be is mentem az önkormányzathoz és megkérdeztem, hogy miként lehet méheket tartani. Az ügyintéző nagyon kedves volt és minden információval ellátott, adott egy bejelentő lapot is, így most már biztosan tudtam, hogy méhészkedni fogok :)

Így aztán belevetettem magam az interneten fellelhető információk tömegébe. Beszereztem a méhészek bibliájaként emlegetett "Örösi Pál Zoltán - Méhek között" című könyvét és elkezdtem olvasni, meg közben a fórumokat is, mert mégsem akartam úgy méhészt felkeresni, hogy kb. halvány mézillatú fingom sincs a dologról :)

A tudásom úgy gyarapodott, mint egy mézes keret hordásidőben, napról napra több lett. Közben szorgalmasan lestem a hirdetéseket is és egy árban nagyon kedvező ajánlatot találtam amit meg is vettem. Igaz 100 km-t utaztam a kis zümmögőkért, de még mindig és így utólag is azt látom, hogy megérte. Az eladó nagyon kedves volt, mint kiderült kb. 40 éve méhészkedik, szívesen válaszolt minden kérdésemre, sőt egyszer még meg is látogatott, hogy megnézze minden rendben van-e.

Így történt az, hogy hamarabb lettek méheim mint, hogy komolyabban értettem volna hozzájuk. Szerencsére csak a tudásom hiánya miatt nem találtam az anyákat és fiasítás sem volt. Azóta tudom, hogy a szállítás miatti stressz okozta az anyátlanságnak tűnő jelenségeket, de ez szerencsére csak átmeneti volt, mert 2-3 hét múlva már kezdett lenni fedett fiasítás is.

Szóval ez a "megkeresek egy helyi méhészt" ez biztosan működik sok embernél, hát nálam nem jött be. Igaz, előbb lettek méheim, minthogy megkerestem volna egy méhészt. Hát a fentiek után az ember ne akarjon egy helyi méhésznél szerencsét próbálni, vagy bármit is ellesni megtanulni, mert kb. nagyon csúnyán néztek rám, hogy kedvező áron jutottam méhekhez és még nem is értek hozzá. Egyből az volt a feltevés, hogy biztosan betegek, fertőzőek a méhek és azért volt olcsó. Pár napon belül szívesen meglátogattak és megnézték az olcsón beszerzett méheimet. Semmi betegségre utaló nyomot nem találtunk rajtuk. Így aztán immáron a helyi méhész megnyugodott, hogy nem kell eü. zárlattól tartani.

Ezután gőzerővel tanultam a méhészkedést, kizárólag az internetre támaszkodva. Elolvastam kb. 1500 oldalnyi méhész szakirodalmat, megnéztem kb. 20 órányi youtube videót, átolvastam több méhészfórum hozzászólásait, megnéztem több külföldi videót és weboldalt. Nem állítom, hogy profi lettem, de többet tudok a méhészetről mint áprilisban.

Azóta anyásítok, betelelek, etetek, atkázok, takarok, figyelek. Télen kaptár és keretgyártás lesz, jövőre meg anyanevelés, mézelvétel és majd folytatom az írást is...

 

2018.02.23. - Írok megint egy kicsit...

Ismételten meg kell állapítsam, hogy a fórumok mindegy melyiket nézzük, mindig tartalmaznak legalább egy felhasználót, legalább egy bejegyzést és legalább egy faszfejt, s innen már egyenesen látszik is, hogy minél több a felhasználó annál több a faszfej is.

"Míg a föld kerek mindig lesznek faszfejek"

Szóval a meheszforum és a meheszklub fórumok is ugyanúgy tele vannak mint bármelyik másik fórum. Mindig vannak okosabbak, akik megmondják a tuti frankót, persze a másik kedvencem a gugli a barátod válasz. A méhészfórumon az a baseball sapkás az egy ritka nagy faszfej, de a hatszög kaptáras sem marad le sokkal mögötte. Biztosan nagyon értenek hozzá, de az egójuk még annál is nagyobb. Emberileg meg kb. a béka segge alatt vannak. Mindezt a véleményt úgy írom, hogy nem is kerültem velük még csak szóváltásba sem, kizárólag a fórumok átolvasása után egyszerűen csak ez a vélemény fogalmazódott meg bennem róluk, persze van még sok faszfej... áhhh, mindegy hagyjuk, a fórumok nálam csak read-only módban üzemelnek.

Eme kicsit nagyon negatívra sikerült kitérő után valami hasznosat is írjak..
Ezerrel megy a keret és a kaptár készítés.
A fejembe vettem, hogy a lehető legolcsóbban fogom megcsinálni. Na ez úgy az ami nem sikerül, vagyis részben, mert tényleg a minimumból hozom össze, csak be kellett szereznem hozzá egy csomó kelléket mint pl. fűrészgép, gyalugép, korongok, marófejek ezekből ilyen s olyan fajta is. Így egy kicsit elszálltam a költségvetéssel.
Végül is nem a keret meg a kaptár kerül így sokba hanem az ezzel kapcsolatos egyebek. De lassan elkészülök a kitűzött 1300 db NB kerettel, igaz közben a kisebb lécekből rengeteg Hunor és fél NB keret léc is készül egyidejűleg. Egyenlőre még csak fel van fűrészelve és méretre darabolva, s majd jön még egy gyalulás meg a marás.
Ha a keretlécekkel elkészültem akkor utána jön a kitűzött 100 db kaptár, vagyis 100 db családnak való 50 db NB26-os kaptár, persze itt is párhuzamosan készül a rakodó kaptár is, mert az éppen beszerzett alapanyagból pont egy 20 cm-es csík esik le ami pont a fél keretes fióknak lesz megfelelő.
Egy kicsit el is vagyok maradva, mert a kaptár főző kádat is még el kell készítenem, ugyan már beszereztem egy tábla vaslemezt csak ez az állandó esős havas vizes időben semmi kedvem sincs odafagyni egy tábla vaslemezhez.
És ehhez jön még a műlép öntő berendezés, és még a műlépek öntése is ami akárhogy is számolom, minimum 1300 db + amit cserélni kell majd.
Szóval a feladat nagyon nagy, mindenki le akar beszélni, hogy elsőre a 100 családdal nagy fába vágom a fejszémet.
Tudom, tisztába vagyok vele, DE hát nem ülhetünk tétlenül... :)
vagy ahogy Petőfi írta :
Egy gondolat bánt engemet: Ágyban, párnák közt halni meg!

Terveim szerint mire elkészülök a keretekkel, a kaptárakkal, a műlépekkel, addigra pont akác lesz és rajzani akarnak szóval el leszek látva munkával, s nem is beszélve még az anyanevelésről és az inszeminálásról.

Ja és bevetem az eddig megszerzett elektronikai és programozói tudásomat is a méhész témába, nehogy már nekem ne legyen kaptár távfelügyeleti rendszerem kiépítve riasztóval, kamerával, mérleggel és még néhány nem publikus dologgal... Ha már lúd akkor az legyen kövér :)

Te kedves olvasóm, most biztosan mosolyogsz magadban, hogy milyen hülye ez az ember azt hiszi, hogy ezt mind meg tudja csinálni.... lehet igazad van, de merjünk nagyok lenni ! Szeretnék rácáfolni a mosolyodra :)

Összegezve a dolgot lehet káva sok pénzzel is méhészkedést kezdeni, de ha az ember ügyes akkor a káva sok pénz töredékéből is el lehet indulni !

És a méhecskéim... hát a 11 családos létszám 9 családra csökkent még decemberben. Sajnos a kettő gyenge volt és a többi kirabolta és hát így meg éhen haltak. Most szinte hallom a nagy tudásúak röhögését, na a hülye kezdő..., ha 10-re nem tud vigyázni akkor hogyan fog 100-at tartani. Hát nekik üzenem, mindenki azt gondol amit akar...

"A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra"

 

2018.03.03. - A propoliszról...

Több weboldalon láttam, hogy a propoliszt mint csodaszert emlegetik. Ezzel nem is lenne baj, ha nem nem azt olvasnám, hogyha pl. 10 napig 3x20 cseppet eszik akkor a szájüreg, fogínyre van hatással ha 30 napig eszik akkor rákos megbetegedésre, ha 25 napig akkor asztma, tüdő, és stb.. Na ez az ami egy káva nagy kuruzslás, ugyanazt eszi és ha ennyi napig eszi akkor erre, ha annyi napig akkor meg arra jó. Ezt úgy őszintén szólva nagy baromságnak tartom. Persze az üzleti érdekek mindenek előtt ! Ezért még az interneten is terjeszti, persze mindjárt árulja is a propoliszt, ez nyilván a saját üzleti érdeke. Óvakodjatok az ilyen kuruzslóktól.. Szóval a propolisz tényleg tartalmaz sokféle összetevőt ami hasznos az emberi szervezetre, de nem attól fog meggyógyítani, hogy mennyit eszel belőle, mert ha ezen múlna akkor egyél meg 5 kg-ot. Na ekkora mennyiség már múmiát csinál belőled :)))

 


Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide