WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Atkacsík, glicerox
Méhészeti szublimáló
Csemegeszőlő
Gomba, gombászat
Tyúkok, kakasok
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Véleményem
Hazugságok a világról
Írások a világból
COVID-fasizmus
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Méhészetem blogja Méhészet kezdőknek Méhes projektek Glicerox atkacsík Méhes weboldalak Méhes videók
Figyelem, ezt az oldalt saját magam szórakoztatására hoztam létre,
ha nem tetszik akkor ne nézd meg és innentől fakultatív.

Méhészkedésem története és történései évekre bontva :

2017       2018       2019       2020       2021       2022       2023

2023 tartalma :


2023.01.12. - Valamire jók a fórumok is, atka terjedés

Na végre elmondhatom, hogy találkoztam értelmes okfejtéssel az egyik fórumon és nem csak az unatkozó faszfejek egymás oltogatása történik.

Éppen az atka, populációja, irtása téma megy és jó mélyen szántanak. Még az Ausztrál kezdődő atkafertőzés is előkerült. Én úgy gondolom, hogy jó a megközelítés. Egy kicsit tovább gondolva ezt az atkaterjedést talán elfogadható választ találtam arra, hogyan tud terjedni mégis az atka úgy, hogy közben minden méhcsaládot lepusztítanak 10 km-es körzetben. A lenti képen nagyon jól látható, hogy éppen egy atka szerű valami egy légyen mászkál, elsőre nagyon hasonlít a méheken is található atkára. Szóval simán el tudom képzelni, hogy köztes állatok és/vagy rovarok is terjesztik az atkát. Értem én, hogy ez a varroa destructor a méheknél az álcákban szaporodik, mert ott találta meg az életciklusának megfelelő körülményeket, de amikor éppen nem szaporodik és kint lófrál egy méhen amelyik éppen elhagyja valahol egy virágon, vagy akárhol, és az atkának pedig mennie kell tovább mert nincs túlélési/szaporodási esélye. Ezért a legközelebb oda érkező rovarra felmászik, hátha azzal mint ugródeszkaként nagyobb távolságra utazhat vagy visszajuthat egy méhkaptárba, mint amennyit a saját lábaival meg tudna tenni, így a köztes rovar szállítón már eljuthatott egy újabb helyre ahova nem biztos, hogy méhek vitték volna. Szerintem ez lehet egy magyarázat arra, hogyan tud mégis terjedni az atka Ausztráliában.


Ez a kép egészen elképesztő, ugyanis a Fekete katonalégy szemére mászó élősködő atkát is sikerült lencsevégre kapni - fotó: Gergály Henrik
Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP