WWW.ELELMESTULELO.HU
Surviving progress - Túlélni a fejlődést...Miért
Magamról
Méhek, méhészet
Méhészeti szublimáló
Tyúkok, kakasok
Csemege szőlő
Növények, virágok
Malacok, sertések
Érdekes filmek
Érdekes dolgok
Hülyeség határai
Adok-Veszek
Vendégkönyv
Véleményem
Kedvenceim
Kapcsolat
Vásárlás
Csere

Méh, méhek, méhészet

Kezdő méhészek Méhes projektek Glicerox Méhes oldalak Méhes videók

Glicerox - Atkacsikok

A behelyezést követően már 6 óra múlva potyog az atka.
Természetes anyag, nincsenek szermaradványok a mézben, viaszban, nincs túladagolás, egész évben használható.
Atka gyérítésre, atka feldúsulás ellen kiegészítő kezelésnek ajánlott.
Kontrollt mindig csinálni kell. Szerintem ez természetes.


Minden amit itt leírok azok tapasztalati úton vagy nem hivatalos mérési módszer alapján szövegbe öntött tapasztalatok és/vagy eredmények. Bárki tovább fejlesztheti, tovább gondolhatja, más módon alkalmazhatja a saját belátása szerint.

Gyakori kérdések:

Mennyi ideig kell bennhagyni ?

Nincs meghatározva, de legalább 3 hétig, s ha lerágták akkor célszerű pótolni. Egyébként meg egész évben folyamatosan használható. A méhész belátására bízom, hogy mennyi ideig és mikor teszi be a csíkokat.


X db családom van, Y fajta kereten, mennyit ajánlok hozzá ?

Mindegy milyen kaptár. Minden fias léputcába kettőt a szélektől kb.15-15 cm-re.
Ez így egy kipróbált és jó hatásfokkal működő technológia.
DE, Minimum 1 db-ot kell tenni fias léputcánként, ha ennyit sem teszel, akkor nem lesz hatékony és azt fogod mondani, hogy szart adtam...

Ezen kívül mindenki annyit tesz amennyit a méhei érnek neki.
A felülettől függ a hatékonyság mely szoros összefüggésben van a darabszámmal.

Lehet spúrkodni, s a csíkok számát lecsökkenteni egészen nullára is, csak ez egyenes arányban van a hatékonysággal.
A zsugoriak, lusták úgyis annyit tesznek amennyit ők gondolnak.
A fillérbaszók szerintem még azt az 1 db-ot is félbe vágják, mert akkor több... :) Max. jövőre méhcsaládokat is fognak venni :)))))


NB akárhányas kaptáram van mennyi kell bele ?

Ugyanaz mint az előző kérdés.


Hogyan kell betenni a kaptárba ?

Amit ajánlok a csíkokon lévő lyukakon keresztül egy erősebb fűszál vagy ágdarab, stb. átdugva a két keretléce közé lógatva.
Én kifejezetten szeretem az akácnak a levélnyél részét erre használni, mert szinte bárhol bármikor hozzá férhető, könnyen törhető, majd használat után mehet a földre ki.
De ha éppen nem találok semmilyen erre alkalmas pálcikát, akkor mindig van a méhész táskámban egy kis metsző olló amivel bármilyen növényből pillanatok alatt tudok 3-5 cm-es pálcikákat csinálni, s korlátlan mennyiségben.

Vannak akik visszahajtva vagy a keret tetején félbehajtva teszik a keretekre. Ez is tökéletesen megfelelő, bár nekem nem tetszik, hogy amikor a méhek lerágják a csíkot az a keret tetején ott marad, majd alá bújnak a molyok, stb.

Mennyi ideig használható fel, ha marad a csíkokból ?

Becsomagolt műanyag tasakban még a következő méhészeti szezonban is felhasználható. kb. írhatnám, hogy korlátlan ideig felhasználható, de azért nem teljesen igaz, mert 20 év utáni időről még nincs információnk, mert még nem telt el húsz év azóta, hogy ez a nagyszerű találmány felbukkant.
De az elmúlt két év távlatából, állíthatom, hogy a tavalyi csíkok ugyanolyan jók mint a frissek.

A csíkokat elrágták a méhek. Mit csináljak ?

Ez egy teljesen természetes dolog, a méheknek ez a dolguk, a csíkoknak meg ez a funkciójuk.

1. ha kb. fűrészport csináltak belőle, akkor kisöpröd a kaptárból és teszel nekik újabbat. Ekkor tudod, hogy az egy erős méhcsalád. Általában azok szokták így kivégezni, és az ettől erősebb/tisztogatóbb család az ki is hordja a kaptárból és kiszórja a földre :)

2. ha elrágták a tetejétől 2-3 cm-re és lehullott az aljdeszkára, akkor a maradékot - ha elég nagy - újból felakasztod nekik. A kisebb darabokat bent szoktam hagyni a bejáróhoz közel amíg nem koszolják össze vagy vonják be propolisszal, ha ilyen akkor kisöpör és teszel újabbat. Ez egy gyengébb család, mérsékelt tisztogató hajlammal.

Vastag vagy vékony csíkot használjak ?
Melyik miért jó vagy jobb ?


Tapasztalataim:
Vékony csíkot hamarabb elrágják, így gyakrabban kell pótolni, cserélni, de gyorsabb a hatás és hatékonyabb.

Vastag csíkot vontatottan rágják le, és egy idő után némelyik család bevonja propolisszal, így az szinte hatástalanná válik.


Melyik jobb ?
Szublimálás vagy Glicerox Atkacsík ?


Mindennek van előnye és hátránya.
A szublimálás gyorsan, de rövid ideig hat, nem kell kaptárt bontani, határozottan veszélyes a szer kijuttatása és megfelelő védőfelszerelés nélkül halálos is lehet. kb. 5 naponként ismételni kell, atka mennyiségtől függően.
A teljes kaptár belsejében szétterül a szublimátum, majd kicsapódik mindenre ami a kaptárban van. Méhekre, kaptárfalra, keretekre, lépekre (mézesre is). Viszonylag drága (50-70e Ft) egy szublimáló készülék.

Az atkacsík lassabban dolgozik, tovább van hatással, behelyezéséhez kaptárt kell bontani, 2-3 hétig is aktívan jelen van. Teljesen veszélytelen HA nem eszed meg, kesztyűbe dolgozol vele, valamint nem törölgeted vele a szemedet. Nem kell hozzá semmilyen gép, felszerelés a behelyezéséhez.
A méhek tisztogató hajlama hatással van a csíkok hatékonyságára. Ha bevonják propolisszal abban a családban nem lesz hatékony. Kiegészítő kezelésre vagy hordás időben tökéletesen alkalmas. Igen hordás időben, ha nincs az anya zárkázva. Zárkázás esetén teljesen felesleges az atkacsíkok jelenléte.Remélem nem írtam sértőt, csak én egy egyenes és szókimondó ember vagyok. (és hamar ki is mondom:))Egy másik weboldalon láttam :

Ha nem tetszik az oldal, az ALT-F4 gombokkal jelezheted.


Kattints a hirdetésre
Kattints ide

LinkTÁR-TOP