Kálium-szorbát (E202) Az élelmiszeriparban kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben (E202). Sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele. A borászatban borstabilizálónak használják, mivel borban szorbinsav képződik belőle. A kálium-szorbát meggátolja a fermentációt végző élesztőgombák szaporodását. Ha a még élő gombák melyek a cukor szén-dioxiddá és etanollá való fermentációját végzik, elpusztulnak, nem képződik új gomba és a fermentáció megáll. Ez akkor fontos, ha a bort palackozás előtt édesítik (cukrozzák) így a hozzáadott cukor nem fermentálódik. Méheknél költésmeszesedés ellen vagy annak megelőzésére használható. Nálam a 2,5 gramm / kg cukor / liter víz / 0.5 dl gyümölcs ecet keveréket mindig nagy buzgalommal néhány óra alatt elhordták. Sőt már meg is szokták, ahogy felszedtem a takarófóliát már kezdtek gyűlni az etetőhöz. |