Kálium-szorbát (E202)

Az élelmiszeriparban kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására
használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben (E202).
Sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele.

A borászatban borstabilizálónak használják, mivel borban szorbinsav képződik belőle.
A kálium-szorbát meggátolja a fermentációt végző élesztőgombák szaporodását. Ha a még élő
gombák melyek a cukor szén-dioxiddá és etanollá való fermentációját végzik, elpusztulnak,
nem képződik új gomba és a fermentáció megáll. Ez akkor fontos, ha a bort palackozás előtt
édesítik (cukrozzák) így a hozzáadott cukor nem fermentálódik.

Méheknél költésmeszesedés ellen vagy annak megelőzésére használható.

Nálam a 2,5 gramm / kg cukor / liter víz / 0.5 dl gyümölcs ecet keveréket
mindig nagy buzgalommal néhány óra alatt elhordták.
Sőt már meg is szokták, ahogy felszedtem a takarófóliát már kezdtek gyűlni az etetőhöz.






Nézd meg a többi holmit is

Banner hirdetés:

Kattints a hirdetésre
Kattints ide